Чудовим пропозицією для людей, які дотримуються посту, дотримуються здорового харчування, піклуються про свою фігуру або просто вирішили урізноманітнити своє меню і виключити з раціону тваринну їжу, є пісна овочева запіканка. Вона готується з різноманітних видів овочів з додаванням грибів, зернових і бобових. Молоко, яйця, майонез, вершки в пісної запіканці не використовуються. При бажанні їх замінюють соєвими продуктами, але це справа смаку. Основним інгредієнтом для будь пісної запіканки як правило є картопля, до якого для додання пікантних смакових якостей додають інші види овочів, грибів, спецій і т. д., але можна обходитися і без нього.
Щоб пісна запіканка з овочів мала насичений смак, соковитість і аромат її запікають в мультиварці або в духовці.
Рецепт пісної запіканки з овочів в духовці
Інгредієнти: картопля - 13 кг; гриби, у нашому випадку печериці - 300 г; помідор, середніх розмірів - 2 шт.; цибуля ріпчаста, середніх розмірів - 1 шт.; брокколі - 200 г; оливки - 10 шт; пісний соус, що не містить сировини тваринного жиру - за смаком; куркума - за смаком; олія оливкова - 50 г; прованські трави - за смаком; сіль - за смаком. Приготування З відвареної картоплі, з додаванням куркуми і солі готуємо пюре. Гриби нарізаємо на тонкі пласти і обсмажуємо на оливковій олії з додаванням прованських трав і солі. Третю частину пюре викладаємо в змащену оливковою олією форму для випічки. Потім розподіляємо по всій поверхні гриби, нарізані цибулю, помідори, оливки. Закриваємо все це залишилися пюре, змащуємо соусом, зверху розміщуємо брокколі і запікаємо протягом 25 хвилин у духовці до появи рум'яної скоринки.
Пісна картопляна запіканка в мультиварці
Інгредієнти: картопля - 750 г; свіжі гриби (печериці або глива) - 500 г; цибуля ріпчаста - 3 шт.; часник - 2 зубчики; зелень кропу - за смаком; крохмаль картопляний - 45-50 г; сіль - за смаком; приправа для картоплі - 10 р. Приготування Спочатку обсмажуємо на сухій сковороді нарізані гриби,
поки рідина не випарується, потім додаємо рослинне масло, цибулю. В кінці смаження кладемо дрібно нарізаний часник і зелень, солимо за смаком.
Поки готуються гриби, чистимо картоплю, натираємо на крупній тертці, і на п'ять хвилин заливаємо окропом. Потім зливаємо воду і перемішуємо з приправою, крохмалем і дрібкою солі.
Чашу мультиварки змащуємо рослинним маслом, і шарами викладаємо начинку, починаючи і закінчуючи картоплею. Верхній шар промазуємо маслом, і випікаємо в режимі "Випічка" близько години. Готової пісної запіканці даємо охолонути. Так вона краще тримає форму. Подаємо до столу, приправивши кропом.