Кабачки, приготовлені в духовці в поєднанні з помідорами і сиром, менш калорійні, ніж смажені на сковороді. Це прекрасне блюдо, яке напевно припаде до смаку любителям овочевих запіканок і закусок.
Кабачки, запечені з помідорами і сиром
Інгредієнти: кабачки невеликі – 3 шт.; помідори по діаметру схожі з кабачками – 6-7 шт.; яйця – 3 шт.; сметана – 300 г; часник – 2 зубчики; твердий сир – 120 г; рослинна олія – 15 мл; сушений базилік, орегано, чебрець; сіль; чорний мелений перець. Приготування Промиті і просушені кабачки і помідори нарізаємо кружечками завтовшки п'ять міліметрів. Кружечки кабачків посипаємо сіллю, перцем, сушеними травами, дрібно нарубаним часником і гарненько перемішуємо.
Тепер у змащену маслом форму для запікання викладаємо під кутом кабачки з помідорами, чергуючи кружечки, і щедро змащуємо зверху сметаною. Яйця збиваємо з двома столовими ложками сметани, сіллю і перцем за смаком і заливаємо отриманою сумішшю кабачки з помідорами. Нагріваємо духовку до 180 градусів і поміщаємо в неї нашу запіканку на сорок хвилин. За десять хвилин до кінця приготування посипаємо зверху натертим твердим сиром.
Подаємо теплу запіканку з кабачків і помідорів із сиром, присипавши при бажанні зеленню. Блюдо зберігає прекрасний смак і в охолодженому вигляді.
Закуска з кабачків з помідорами і сиром
Інгредієнти: кабачки невеликого розміру – 2 шт.; помідори – 3-4 шт.; сметана – 200 г; часник – 4 зубчики; твердий сир – 200 г; рослинна олія – 15 мл; свіжа зелень кропу і петрушки – 1 пучок; сіль; чорний мелений перець. Приготування Промиті кабачки нарізаємо рівними кружечками товщиною один сантиметр, укладаємо в будь-який посуд, пересипаємо сіллю, придавлюємо тарілкою і поміщаємо на неї що-небудь важке на п'ятнадцять хвилин. Таким чином, вийде зайва рідина.
Тим часом змішуємо сметану з тертим сиром, видавленим часником і досить дрібно нарубаної зеленню, солимо і перчимо за смаком.
Помідори промиваємо, обсушуємо й ріжемо кружальцями. Діаметр помідор повинен бути приблизно такою ж, як і у кабачків.
Тепер розкладаємо на змащений маслом деко або форму кружечки кабачків одним шаром. На кожен кружечок кабачка покласти шматочок помідора і ложкою накладаємо приготовану нами раніше суміш сиру, сметани та зелені. У підсумку отримуємо порційні, закусочні, кабачкові «тортики». Відправляємо деко в духовку, нагріту до 220 градусів на п'ятнадцять-двадцять хвилин.
Готову закуску охолоджуємо і подаємо до столу.