Цвітна капуста – продукт, багатий вітаміном С. Крім того, вона багата залізом, кальцієм, фтором, калієм, магнієм, натрієм. Також цей продукт покращує травлення, роботу серця, володіє протизапальними властивостями. Сьогодні ми розповімо, що приготувати з цвітної капусти, щоб було смачно, корисно, швидко і доступно.
Як правильно приготувати цвітну капусту?
Щоб цвітна капуста вийшла смачною, а в готовому вигляді виглядала апетитно, потрібно знати деякі тонкощі.
Якщо плануєте готувати просто варену цвітну капусту, її потрібно закладати в окріп і готувати 15 хвилин після закипання. Якщо ж надалі хочете суцвіття ще й обсмажувати, то тоді цілком достатньо 5-7 хвилинної варіння. А щоб цвітна капуста не набула сірий відтінок, при варінні можна додати трохи молока або ж лимонного соку. Також, щоб уникнути потемніння капусти готувати її найкраще в емальованому каструлі, накривши кришкою. Води при цьому має бути не багато, цілком достатньо, щоб капуста була покрита нею. А якщо для варіння використовується заморожена цвітна капуста, готувати її слід приблизно 15-17 хвилин.
Котлети з цвітної капусти
Інгредієнти: цвітна капуста – 12 кг; борошно – 100-150 г; сухарі панірувальні; яйця сирі – 2 шт.; сіль; перець; олія рослинна. Приготування Капусту попередньо миємо, обсушуємо і ділимо на суцвіття. Киплячу воду підсолюємо за смаком і опускаємо в неї капусту. Проварюємо 3 хвилини, а потім воду зливаємо. Тепер суцвіття подрібнюємо і поміщаємо в глибоку посуд, вбиваємо яйця, додаємо перець, борошно і все добре перемішуємо. Даємо масі постояти хвилин 15. З фаршу формуємо коржики, які потім обвалюємо в паніровці. Обсмажуємо їх по 3-4 хвилини з кожного боку.
Як приготувати цвітну капусту в сухарях?
Інгредієнти: капуста кольорова – 1 кг; панірувальні сухарі; яйця – 2 шт.; борошно. Приготування Вимиту цвітну капусту ділимо на суцвіття. Заливаємо водою, солимо і варимо хвилин після закипання 5. Потім воду зливаємо, капусту обвалюємо в борошні, опускаємо у збите яйце, а потім ще обвалюємо в сухарях. Викладаємо суцвіття на сковороду з олією і обсмажуємо до рум'яності.
Запіканка з кольорової капусти
Інгредієнти: кольорова капуста – 1 кг; твердий сир – 130 г; молоко – 310 мл; пшеничне борошно – 25 г; масло вершкове – 30 г; перець; сіль. Приготування Суцвіття цвітної капусти закладаємо в киплячу підсолену воду і відварюємо приблизно хвилин 7. Потім воду зливаємо, а капусту кладемо у форму. Для соусу розтоплюємо вершкове масло, додаємо борошно і дерев'яною лопаткою ретельно перемішуємо. Поступово вливаємо молоко, постійно помішуючи. Соус прогріваємо, але до кипіння не доводимо. Потім вимикаємо вогонь, додаємо трохи більше половини тертого сиру, солимо, перчимо і добре розмішуємо до однорідності. Отриманим соусом заливаємо капусту, вміщену у форму для випічки. Посипаємо зверху залишилися сиром і запікаємо близько 25 хвилин. Температура в духовці при цьому повинна досягати 180 градусів.
Рагу з цвітної капусти
Інгредієнти: капуста кольорова – 1 кг; цибуля ріпчаста – 130 г; каррі – 1 ст. ложка; масло рослинне – 10 мл; корінь імбиру тертий – 1 ч. ложка; нут варений – 15 склянки; томати у власному соку – 450 г; вода – 120 мл; лавровий лист – 1 шт.; кінза подрібнена – 05 склянки; листя м'яти подрібнені – 1 ст. ложка; сіль, перець. Приготування У сковороду з товстим дном вливаємо олію, додаємо порошок каррі і протягом приблизно 1 хвилини готуємо, поки не піде неймовірний аромат. Додаємо подрібнену цибулю і обсмажуємо хвилин 7-8. Після цього в сковороду кладемо варений горох нут і перемішуємо. Додаємо помідори і сік, в якому вони були. Викладаємо суцвіття цвітної капусти, солимо, перчимо, додаємо лавровий листок і вливаємо воду. Доводимо масу до кипіння, потім зменшуємо вогонь і накриваємо сковороду кришкою. Готуємо близько 20 хвилин, поки капуста не стане м'якою. Потім знімаємо сковороду з вогню, додаємо подрібнену зелень і перемішуємо.