Баклажани використовуються для приготування найрізноманітніших страв у багатьох країнах світу, особливо в країні їх походження, в Індії, на Середньому Сході, в Південній Азії. З них готують страви шляхом маринування, варіння, смаження, запікання, тушкування, на грилі, і рідко вживають в сирому вигляді. Свіжий баклажан на смак має невеликий гіркотою, але в процесі термічної обробки, гіркоту йде.
Баклажани відмінно поєднуються з будь-якими іншими овочами, але абсолютної класикою є страви з баклажанів з помідорами. Аромат і пікантний смак часнику, доданому до цих інгредієнтів, як в тушкованому, смаженому вигляді або у формі салату, створить неймовірно смачне і апетитне витвір кулінарного мистецтва.
Баклажани тушковані з помідорами
Інгредієнти: баклажани свіжі – 350 г; помідори – 300 г; цибуля – 200 г; перець солодкий – 150 г; перець гіркий – 3 колечка; часник – 1-2 зубчики; рослинна олія – 25 мл; сіль; перець; свіжа зелень. Приготування Очищений і нарізаний півкільцями цибулю, смажимо на олії до рум'яності. Потім відправляємо до цибулі нарізані кубиками, розміром приблизно півтора сантиметра, баклажани і смажимо п'ять-сім хвилин. Тепер додаємо нарізані часточками помідори, солодкий перець соломкою, солимо, перчимо і припускаємо десять хвилин. В кінці приготування додаємо дрібно нарубані часник і гіркий перець і даємо настоятися під кришкою кілька хвилин.
При подачі тушковані баклажани з помідорами прикрашаємо свіжою зеленню.
Салат зі смажених баклажанів з помідорами і часником
Інгредієнти: баклажани свіжі – 200 г; помідори – 200 г; часник – 2 зубчики; сир фета – 50 г; оливкова олія; бальзамічний оцет ; сіль; перець; зелена цибуля; свіжа зелень петрушки і базиліка; листя салату. Приготування Промиті і обсушені баклажани нарізаємо кружечками завтовшки п'ять міліметрів, солимо, перчимо, промазуємо оливковою олією і обсмажуємо на сковороді з двох боків до рум'яного кольору. На блюдо розкладаємо салатні листя, на них викладаємо порізані часточками помідори, а зверху розподіляємо обсмажені шматочки баклажана. Часник нарізаємо тоненькими пластинками і посипаємо ними нашу страву. Потім ріжемо сир фета кубиками й викладаємо зверху на овочі. Посипаємо салат нарубаної зеленню і поливаємо заправкою, приготовленою шляхом змішування оливкової олії, бальзамічного оцту, солі і перцю.
Тепер ви знаєте, як тушкувати баклажани з помідорами і часником, а також, як їх посмажити і приготувати смачний салат. Наступний рецепт для любителів пасти.
Паста з баклажанами та помідорами
Інгредієнти: макарони - 450 г; баклажани свіжі – 300 г; стиглі червоні помідори – 750 г; цибуля ріпчаста – 100 г; часник – 4 зубчики; паста томатна – 50 г; м'який сир (рікота або моцарела) – 50 р; оливкова олія – 65 мл; червоний сушений перець (пластівці) – 15 г; зелень базиліка; суміш мелених перців; сіль. Приготування Макарони відварюємо в підсоленій воді до готовності, зливаємо на друшляк, і залишаємо п'ятдесят мілілітрів води, в якій вони варилися.
Очищаємо і нарізаємо кубиками ріпчасту цибулю, рубаємо пластинками часник і обсмажуємо на сковороді з оливковою олією і червоним перцем п'ять хвилин. Потім додаємо нарізану кубиками баклажан, сіль і суміш перців і припускаємо під кришкою п'ять хвилин. Знімаємо кришку і тушкуємо ще чотири хвилини. Тепер закладаємо порізані кубиками помідори, томатну пасту, вливаємо залишену від макаронів воду і протушиваем п'ять хвилин. Вміст сковороди перекладаємо в каструлю з макаронами і даємо настоятися кілька хвилин.
Подаємо макарони на тарілці, поклавши зверху кілька шматочків сиру, і приправивши свіжою зеленню базиліка.