В епоху піку розвитку хімічної промисловості, грішити покупкою магазинних ковбас справжньому шанувальнику смачною їжі якось не комільфо, саме тому нам вже не раз доводилося розбиратися з подробицями приготування сосисок і ковбас раніше. У рецептах далі ми вирішили присвятити увагу печінкової ковбасі.
Як зробити домашню печінкову ковбасу?
Перед тим, як безпосередньо перейти до рецептів домашньої ковбаси з печінки, давайте розберемося з ідеальними пропорціями інгредієнтів, виходячи з яких, ви зможете не тільки перетворити наведені нижче рецепти, але і готувати ковбасу, відштовхуючись від власної фантазії.
Отже, формула ідеальної домашньої печінкової ковбаси включає: 25-30% печінки і ще стільки ж м'яса, якщо ви плануєте робити мікс ковбасу, а також 20-40% сала, сіль і спеції.
Якщо ви вирішили додати м'ясо, то віддавайте перевагу телятині і свинині, а також курки і качки. Яловичину можна використовувати в кількості не більше 25% від загальної маси.
В якості жирової складової, що надає печінкової ковбасі соковитості, нічого краще звичайного свинячого сала або бекону придумати не можна.
Домашня ковбаса печінкова рецепт приготування
Почнемо з самого простого, самого базового рецепту, повністю відповідного нижепреведенным пропорцій.
Інгредієнти: яловича печінка - 450 г; телятина - 450 г; свиняче сало - 300 г; сіль - 12 г; суміш перців; свинячі кишки. Приготування Починаємо з підготовки інгредієнтів: очищаємо печінку від плівок і проток, а потім пропускаємо через м'ясорубку разом з шматочками телятини. Слідом перемелюємо 2/3 сала, нарізаємо решту кубиками. Змішуємо всі сало з міксом з печінки і м'яса, а потім приправляємо морською сіллю і свіжомеленим перцем.
Свинячі кишки до моменту готовності фаршу повинні бути промиті і повністю підготовлені. За допомогою спеціальної насадки наповнюємо фаршем кишку і зав'язуємо її з обох сторін. Для того, щоб ковбаса не лопнула під час варіння, її слід обережно надколоти зубочисткою з обох кінців. Варити ковбасу при постійній температурі 80°С протягом години. Остудіть ковбаску і лише потім пробуйте.
Ковбаса печінкова з манкою – рецепт
Деякі господині доповнюють печінковий фарш борошном або манкою. Подібний інгредієнт в результаті робить ковбаски більш щільними, додаючи текстури.
Інгредієнти: свиняча печінка - 650 г; сало свиняче - 350 г; яйця - 2 шт.; манна крупа - 82 г; сіль - 12 г; часникові зубчики - 2 шт.; свиняча кишка. Приготування Попередньо очистивши свинячу печінку від плівок і ретельно промивши її, її можна пропустити через м'ясорубку, а можна нарізати невеликими шматочками вручну, так ковбаса вийде ще більш смачною і, до всього іншого, красивою на зрізі. За аналогією ріжемо і свиняче сало.
Розтираємо часник з морською сіллю в пасту, додаємо цю пасту до суміші сала і печінки, слідом вбиваючи яйця. Додаємо до м'ясної суміші манну крупу і залишаємо основу для наших сосисок на півгодини. За цей час манна крупа набухне і не буде
хрумтіти на зубах після варіння.
Після закінчення часу, сумішшю можна заповнити заздалегідь підготовлену кишку, зав'язати її з обох боків, надколоти в парі-трійці місць і відправити варитися на півтори години. Готову ковбаску обережно вийміть і охолодіть перед зняттям проби.
Якщо під рукою не виявилося кишок, то можна приготувати печінкову ковбасу в пакеті або рукаві для запікання. У першому випадку фарш не туго зав'язують відразу в трьох поліетиленових пакетах, залишаючи по краях місце для розростання ковбаси. У другому, печінку можна просто обгорнути плівкою рукави і зафіксувати гумками або затискачами з комплекту з обох сторін.