Незважаючи на те, що холодець – страва, м'яко кажучи, не дуже сучасне, багато, а можна навіть сказати більшість, вважають за краще його вигадливих страв сучасної ресторанної кухні. Для приготування домашнього холодного чудово підходить свинина, при чому та, що на кістки, оскільки велика кількість колагену в кістках і суглобах після виварювання забезпечують желювання суміші без додавання желатину. Прекрасним шматком для варіння холодцю стане свиняча рулька, а про те, як варити з неї холодець, ми розповімо далі.
Рецепт холодцю зі свинячої рульки
Інгредієнти: свиняча рулька - 2 кг; білий цибулю - 130 г; стебло селери - 1 шт.; морква - 80 г; листя лавра - 2 шт.; перець горошком - 5-10 шт. Приготування Перед тим, як приготувати холодець з рульки, м'ясо замочують у холодній воді на строк не менше 3 годин, а краще на ніч. Вимочене м'ясо перекладаємо в каструлю, заливаємо свіжою водою так, щоб покрити, після закипання рідини зливаємо всю воду, а від утворилася пінки і вийшов сора моєму м'ясо і саму каструлю. Нова порція холодної води і знову повернення на вогонь. Тепер, після закипання, м'ясо слід залишити варитися на середньому вогні 5 годин.
Після тривалого виварювання, в бульйон кладемо нарізану моркву і обидві цибулини, стебло селери, лавр і перець. Приправляти холодець також слід на цьому етапі, а тому сміливо додайте столову ложку солі. Залишається варити м'ясо ще годину, але переконайтеся, що ви не підливаєте воду в каструлю, в іншому випадку міцний бульйон втратить свою концентрацію і просто не зажелируется.
Покрийте друшляк з дрібним ситом трьома шарами марлі і процідіть бульйон крізь нього. Додайте пропущений через прес часник і перевірте бульйон на солоність.
Нарізаємо зварену моркву кружечками і викладаємо на дно посуду. Зверху розміщуємо відокремлене від кісток м'ясо і заливаємо все бульйоном. Далі страву ставимо в холодильник до повного застигання, а після подаємо з гірчицею або хріном.
Смачний холодець з рульки
Незнайомій для нас варіацією холодцю може стати така з додаванням томату. Томатне заливне в 70-80-х було так популярно на Заході, як і класичний холодець у нас, так що автентичності цієї страви не займати.
Інгредієнти: свиняча рулька - 2 3 кг; томатний сік - 350 мл; лимонний сік - 15 мл; желатин - 7 г; гострий соус - за смаком; білий цибуля - 60 г; стебла селери - 2 шт.; листя лавра - 2 шт. Приготування Попередньо вимочивши м'ясо в холодній воді, свинину ставимо на вогонь і виварюємо 5 годин. В середині приготування відправляємо в каструлю листочки лавра, трохи цибулі та селери – так бульйон вийде ароматніше. Після закінчення часу, бульйон проціджуємо через застелений марлею друшляк, м'ясо промиваємо і відокремлюємо від кісток. Змішуємо невелику кількість бульйону з желатином до повного розчинення кристалів, і хоч такий спосіб приготування холодцю можна назвати правильним, невелику кількість желатину допоможе масі напевно схопитися після додавання додаткової кількості рідини в
вигляді томатного соку. Разом з соком смаку страві додасть лимонний сік і кілька крапель гострого соусу, начебто "Табаско" і "Шрирачи".
Розкладаємо м'ясо за формою і заливаємо томатним бульйоном. Залишаємо до повного застигання в холодильнику, а потім витягаємо, попередньо розмістивши форму в теплій воді, і подаємо зі сметаною і свіжою зеленню.
Ви також можете приготувати холодець з рульки в мультиварці. Для цього виберіть режим «Варка» або «Суп», а також час - 5 годин. Готовий бульйон нічим не буде відрізнятися від аналога приготованого на плиті.