Шматочок традиційного грузинського сиру можна пустити в хід різними способами: використовувати в якості доповнення до автентичних страв, є самостійно або брати в основу європейських страв, на зразок популярного пивного снека – смаженого сиру . У традиційній версії основу сирних паличок складає моцарелла, але так як в наших краях сулугуні куди більш поширений, заміна італійської класики знайшлася моментально. Отже, про те, як посмажити сулугуні на сковороді і не тільки – в рецептах далі.
Смажений сулугуні в паніровці
Інгредієнти: Для сиру:
сулугуні - 200 г; яєчні жовтки - 3 шт.; хлібна крихта - 5 ст. ложок; борошно - 2 ст. ложки; олія для смаження. Для соусу:
дві жмені журавлини; цукор - 3 ст. ложки; крохмаль - 1/2 ч. ложки. Приготування Першим ділом беремося за приготування доповнення до нашої закуски – журавлинного соусу. Для цього журавлину засипаємо цукром і ставимо на середній вогонь. Коли всі ягоди тріснуть і пустять сік настає черга вводити крохмаль, який попередньо розводять в парі-трійці столових ложок холодної води. Як тільки соус загусне – готово.
Ріжемо сулугуні паличками товщиною близько півтора сантиметрів. В окремих ємностях розміщуємо збитий жовток, хлібну крихту і борошно. Спершу обвалюємо палички в борошні, потім занурюємо в жовток і посипаємо сухарями наостанок. Смажимо сир в розігрітому маслі півхвилини з кожного боку, надлишки жиру вбираємо серветкою або рушником.
Подаємо смажений сулугуні з журавлинним соусом, неодмінно в гарячому вигляді.
Смажений сир сулугуні
Для цього рецепта вам навіть не знадобиться чіткий список інгредієнтів, настільки все елементарно просто. Натріть бажану кількість сиру і змішайте його з будь-якою улюбленою зеленню, наприклад, фіолетовим базиліком, кропом, кінзою або петрушкою. Додайте до сиру меленого перцю і викладіть його на шматок тонкого лаваша. Поверніть лаваш рулетом і обсмажте з усіх боків на сковороді у великій кількості олії. Пробуйте, неодмінно, з пилу з жару, з додаванням томатного соусу.
Салат зі смаженою сулугуні
Інгредієнти: Для сиру:
сулугуні - 250 г; борошно - 120 г; хлібна паніровка - 120 г; яйця - 2 шт.; олія для смаження. Для салату:
мікс салату - 1 пакет; томати черрі - 120 г; оливки - 60 г; фіолетова цибулина; великий огірок. Для заправки:
олія оливкова - 120 мл; лимонний сік - 60 мл; орегано - 1 ч. ложка. Приготування У салатнику з'єднуємо тонкі кільця цибулі з кубиками огірки, половинками томатів черрі, оливками без кісточки і великої жменею готового салатного міксу. Збиваємо масло з соком лимона і сушеним орегано.
Нарізаємо сир кубиками і посипаємо борошном, після чого занурюємо у збите яйце і покриваємо шаром панірування. Сир смажимо до зарум'янювання, вбираємо надлишки жиру серветками і викладаємо поверх салату. Поливаємо блюдо заправкою під час подачі і перемішуємо.
Сулугуні смажений з помідорами
Інгредієнти: помідори (великі) - 2-3 шт.; тертий сир сулугуні - 1/2 ст.; щіпка сушеного орегано; олія для смаження. Приготування Солонуватий сулугуні не потребує додаткових спеціях, досить змішати сир з сушеним орегано і він вже готовий бути використаним в якості начинки для наших помідорів. З самих помідорів зрізаємо верхівку і ділимо їх на три кружечка рівної товщини. На сковороді розігріваємо трохи олії і кладемо в нього помідори. Зверху обережно викладаємо порції сиру і накриваємо все кришкою. Коли сулугуні розплавиться подавайте страву до столу, але для більшої мальовничості можна поставити сковороду з смаженим сиром під гриль, щоб поверхня схопилася легким рум'янцем.