Кисляк годиться не тільки для безпосереднього вживання, але й для використання у якості одного з інгредієнтів цілого ряду страв, переважно, випічки. На цей раз ми використовуємо кисляк як основу для пишних і смачних оладок.
Як приготувати оладки на кисляку?
Інгредієнти: вершкове масло - 3 ст. ложки; борошно - 2 ст.; цукор - 1/4 ст.; розпушувач - 2 1/2 ч. ложки; сода - 1/2 ч. ложки; кисле молоко - 2 ст.; яйця - 2 шт.; рослинне масло. Приготування В одній з ємностей змішуємо всі сухі інгредієнти: просіяне борошно, цукор, порошок для випічки, соду і сіль. В іншій мисці збиваємо яйця з кисляком. Постійно помішуючи, вливаємо рідку суміш до сухих інгредієнтів і ретельно перемішуємо. Тісто на оладки з кислого молока повинно вийти досить густим для того, щоб рівномірно покривати ложку. Додаємо в тісто розтоплене вершкове масло і приступаємо до смаження.
Змащуємо гарячу сковороду рослинним маслом і виливаємо порції тіста будь-якого бажаного розміру. Як тільки сира поверхню тіста покриється пухирцями, перевертаємо оладки на іншу сторону і продовжуємо готування. Подаємо оладки з медом, сиропом, варенням або сметаною.
Як з кислого зробити оладки на дріжджах?
Дріжджові оладки на кисляку виходять пишніше і щільніше звичайних. Подавати таку страву можна до сніданку з чашкою кава , чаю і будь-якими солодкими добавками на ваш розсуд.
Інгредієнти: дріжджі - 8 г; тепла кисле молоко - 1 1/2 ст.; борошно - 2 ст.; цукор - 1/4 ст.; розпушувач - 3 ч. ложки; сода - 1 ч. ложка; сіль - 1/2 ч. ложки; яйця - 2 шт.; рослинне масло - 2 ч. ложки; ванільний екстракт - 1 ч. ложка. Приготування Розчиняємо дріжджі в теплій кисляку і залишаємо на 5 хвилин. Тим часом в миску просіваємо борошно і змішуємо її з розпушувачем, содою, цукром і сіллю. Додаємо ванільний екстракт, яйця і масло, вливаємо дріжджовий розчин на кисляку і залишаємо тісто в холодильнику на ніч.
З ранку розігріваємо змащену маслом сковороду і смажимо пишні оладки на кисляку і дріжджах до рум'яного кольору.
Як спекти оладки на кисляку без яєць?
Інгредієнти: борошно - 1 1/4 ст.; розпушувач - 1 ч. ложка; цукор - 1 ч. ложка; сіль - щіпка; кисле молоко - 1 ст.; рослинне масло - 2 ст. ложки; вода - 2 ст. ложка. Приготування Змішати просіяне борошно з порошком для випічки, цукром і сіллю. Окремо збиваємо кисле молоко з маслом і водою. Вливаємо останню суміш до сухих інгредієнтів і замішуємо однорідне і густе тісто.
Порції тіста обсмажуємо на сковороді з рослинною олією до золотистого кольору. Подаємо оладки як в гарячому, так і в холодному вигляді.
Як піч шоколадні оладки на кисляку?
Інгредієнти: борошно - 1 ст.; какао-порошок - 2 ст. ложки; цукор - 3 ст. ложки; кориця - 1 ч. ложка; розпушувач - 1 ч. ложка; сода - 1/2 ч. ложки; сіль - щіпка; кисле молоко - 1 ст.; яйце - 1 шт.; рослинне масло - для смаження; ванільний екстракт - 1 ч. ложка. Приготування Для приготування оладок у глибокій мисці змішати просіяне борошно з какао-порошком, цукром, корицею, розпушувачем, содою і сіллю. Окремо збиваємо яйця з кислим молоком, рослинним маслом і ванільним екстрактом. З'єднавши обидві суміші, замішуємо густе і однорідне тісто, за бажанням його можна розбавити шматочками шоколаду.
На сковороді розігріваємо олію і обсмажуємо на ньому порції тіста до золотистого кольору з обох сторін. Подаємо оладки з сиропом, солоної карамеллю, збитими вершками або фруктами в гарячому або холодному вигляді.