Сирника, більше знайомі пересічному їдцю під назвою «сирники», являють собою невеликі оладки , приготовані з суміші сиру з тестом в основі якого лежить борошно, яйця і цукор. Сирник зазвичай їдять просто так, посипавши цукровою пудрою, або подають у компанії джемів, варення або розтопленого шоколаду. Про те, як зробити сирник з сиру читайте в рецептах далі.
Рецепт класичних сирників на сковороді
Інгредієнти: сир - 240 г; борошно пшеничне - 160 г; яйця курячі - 3 шт.; цукровий пісок - 45 г; сода - 6 г; лимонний сік - 10 мл Приготування Якщо вам попався сухуватий сир, то додайте пару столових ложок сметани або жирних вершків, в іншому випадку просто розітріть його з яйцями і цукром до зникнення великих грудок. Додайте в сирну основу трохи лимонного соку так як, незважаючи на те, що в суміші присутній молочна кислота, забезпечити повне гасіння соди можна більш надійно за допомогою додавання порції кислоти.
Окремо з'єднайте борошно з содою і всипте суху суміш до сиру. Готове тісто на сирника не повинно бути текучим або надмірно в'язким.
Тарілку або дошку присипте борошном. Руками розділіть тісто на порції і скрутіть їх в кульки. Кожен кульку розмістіть на дошці і поставте на вогонь сковороду з олією. Обсмажте сирника, попередньо расплющив їх долонями, з обох сторін.
Сирник - класичний рецепт з манкою в духовці
Сирники можуть бути не тільки десертом, але і закускою, або частиною основної трапези, начебто цих сирники з сиром і овочами.
Інгредієнти: манна крупа - 140 г; білий цибуля - 40 г; тертий твердий сир - 35 г; яйця - 2 шт.; солодкий перець - 30 г; морква - 40 г; сир - 230 р. Приготування Манку заливаємо теплою водою, щоб покрити, і залишаємо розбухнути на півгодини. Розтираємо сир з яйцями і дрібкою морської солі. Як доповнення до наших не солодким сирників моркву пасеруємо з перцем і цибулею до повної готовності. Додаємо зажарку в сирну суміш, а слідом кладемо набряклу манну крупу. Якщо суміш виходить рідкуватий і не ліпиться руками, то підсипте до неї столову ложку борошна.
Розділіть масу на порції і з кожної зліпіть сирник. Викладіть сирник на деко і поставте запікатися в духовці 10-12 хвилин з кожного боку, температура духової шафи при цьому повинна досягати 190°С.
При бажанні, сирник можна зробити і в мультиварці. Розігрійте чашу з маслом і готуйте порції суміші по 7-10 хвилин з кожної зі сторін, включивши пристрій в режимі «Випічка».
Повітряні сирник з шоколадом
Не Секрет щільних, а повітряних і ніжних сирників таїться в консистенції тіста. І якщо до цього тісто ми могли вільно формувати руками, то в рамках даного рецепту з цією метою доведеться використовувати звичайну столову ложку, а ще краще механічну ложку для морозива.
Інгредієнти: сир - 450 г; яйця - 2 шт.; цукор - 55 г; дрібка морської солі; ванілін; борошно - 140 г; шоколад - 7-10 скибочок; розпушувач - 4 г; олія для смаження. Приготування Спочатку збиваємо яйця з цукровим піском, дрібкою солі і ваніліном, або ванільним екстрактом. Готова суміш має білий колір і легку, повітряну текстуру. До збитим яйцям кладемо протертий через сито сир: однорідність сиру – один з головних критеріїв ніжних і повітряних сирників. Змішавши борошно і розпушувач, додаємо сухі інгредієнти в сирну масу і замішуємо однорідне тісто. За допомогою ложки набираємо порцію тіста, а в центр кладемо шматочок шоколаду. Викладаємо сирник на сковороду з розігрітим маслом, якщо шоколад видніється зверху, то покриваємо його додатковою порцією тесту. Смажимо, за традицією, з обох боків до рум'янцю.