Шашлик – спочатку традиційне блюдо кочових народів Євразії, однак можна з упевненістю стверджувати, що приготування м'яса на рожні над відкритим вогнем – один з найдавніших способів практично у всіх народів Світу, що склався в доісторичні часи.
Від інших подібних страв шашлик відрізняється в першу чергу дрібною нарізкою м'яса. У такому вигляді для приготування м'яса часу і деревини потрібно значно менше, ніж, якби м'ясо готувалося великими шматками або у вигляді цілої освежеванной туші. Крім того, як правило, перед приготуванням шашлику м'ясо попередньо маринують, що, певним чином, змінює його структуру, визначає смак і аромат готового страви.
За основною ідеєю шашлик готують з баранини однак на території пострадянського простору традиція готувати м'ясо на шампурах стала настільки популярною, що була переосмислена, а тому часто шашлик готують із свинини і яловичини.
Вибираємо на шашлик свіже незаморожене м'ясо без кісток (вирізка, шия, товстий край або інша частина, де м'ясо м'яке і ніжне). Бажано, щоб тварину було молодим, колір плівок і жирових прожилок повинен бути білим, а не жовтим.
Як замаринувати шашлик з яловичини?
М'ясо, нарізане шматками на шашлик, маринуємо не менше 2 годин, але не більше 3 днів в холодильнику в закритій ємності. Чим агресивніше маринад, чим дрібніше нарізано м'ясо, тим швидше воно замаринується, оптимальний час маринування 4-8 годин.
Маринади для шашлику з яловичини можуть бути самими різними: на основі вина, натуральних фруктових оцтів, або пива, на основі свіжих фруктових і овочевих соків, на основі кисломолочних продуктів. Зазвичай в маринад додають різні спеції, нарізані шматочками фрукти, ароматну зелень і часник. Деякі додають цибулю, але тоді м'ясо набуває специфічний присмак і запах, що не всім подобається, тому краще цього не робити. Спецій та інших смакоутворюючих агентів в маринаді, не повинно бути занадто багато, вони мають лише доповнювати і злегка видозмінювати смак м'яса, надаючи йому нові смакові відтінки.
Рецепт приготування шашлику з яловичини
Як смажити шашлики всім відомо: або над майже прогорілими деревним вугіллям (хвойні виключаються) на мангалі або примітивному тимчасове вогнищі, або в шашлычнице на балконі або на кухні.
Смачний шашлик з яловичини, замаринованной в кефірі – рецепт
Інгредієнти: м'ясо яловиче – 1-15 кг; кефір – 05 л; сухі мелені спеції (готова суміш каррі або хмелі-сунелі, або подібні); часник – 3-5 зубчиків; зелень різна свіжа, виключаючи цибулька; сіль. Приготування Готуємо маринад: у кефір додаємо спеції, рубаний часник і подрібнену зелень, трохи додаємо сіль і перемішуємо. М'ясо, нарізане шматками, закладаємо в ємність і закриваємо її. У похідних умовах можна маринувати м'ясо в пластиковому контейнері або в поліетиленовому пакеті (в цьому випадку пакет або контейнер не повинні перебувати на відкритому сонці і, взагалі, в теплі). Через якийсь час, мінімум 2 години, виймаємо м'ясо з маринаду і видаляємо з поверхні шматочків м'яса часник (він
може пригоріти). Насаджуємо шматки м'яса на шампури, можна перемежовуючи шматочками овочів-фруктів. Смачний шашлик виходить з яловичини з часточками ківі.
Смажимо до готовності, періодично повертаючи шампури, щоб м'ясо зажарилось рівномірно. Іноді треба збризкувати м'ясо водою або пивом.
Подаємо шашлик із зеленню, з зеленим горошком або вареним нутом, з гострими соусами, зі свіжими овочами-фруктами. Звичайно ж, до шашлику добре подати вино, в даному випадку червоне столове або рожеве, або пиво, безалкогольних напоїв доречними будуть натуральні свіжі фруктові соки розведені водою у співвідношенні 1:1.