Свиняча рулька - верхня частина передньої ноги свині.
Розповімо, як правильно і смачно приготувати свинячу рульку. Для цього краще всього вибирати рульку від тварин м'ясних порід з невеликим шаром жиру.
Свинячу рульку можна приготувати різними способами, але найкраще запекти її. У Чехії це вельми популярне національне блюдо - pecene veprove koleno (печене вепрево коліно).
Придумано безліч варіантів приготування свинячої рульки, запеченої в духовці. Ви і самі можете експериментувати в придумуванні нових рецептів, дотримуючись загальної ідеї і принципів приготування.
Варіанти приготування Готувати рульку можна цілком, в цьому випадку її краще трохи проварити. Або можна відокремити рульку від кістки. У цьому варіанті, щоб свиняча рулька вийшла смачно, перед запіканням в духовці добре замаринувати її.
Свиняча рулька, запечена у фользі
Готуємо по першому варіанту: проварюємо, шпигуємо, запікаємо цілком.
Інгредієнти: рулька свиняча - 1-2 шт.; лавровий лист; гвоздика; насіння коріандру; перець горошком; часник; гірчиця готова; зелень - товстий пучок. Приготування Рульку смалимо на відкритому вогні, чистимо ножем, промиваємо (при необхідності разрубаем на 2 частини по суглобу). Поміщаємо рульку в каструлю, заливаємо холодною водою, щоб покрила повністю. Проварюємо рульку зі спеціями і сіллю протягом 20 хвилин після закипання на малому вогні. Трохи охолодити в бульйоні і витягуємо.
За допомогою гострого ножа з тонким кінчиком і вузьким лезом остиглу рульку шпигуємо шматочками розрізаних вздовж зубчиків часнику. Обмазуємо гірчицею.
На мокрому аркуші фольги потрібного розміру розстилаємо гілочки зелені, зверху кладемо рульку і запаковуємо (кожну окремо). Для надійності можна запакувати вдруге. Поміщаємо пакети з рулькой в духовку і запікаємо протягом не менше 15 годин при температурі близько 200°С.
Значно смачніше вийде, якщо температуру знизити до мінімуму і запікати довше.
Як подати? Готову запечену рульку розгортаємо і подаємо на грубій керамічної тарілці або на дощечці. Відрізаємо шматочки ножем в процесі їжі, беремо їх рукою.
До рульки добре подати картопляні кнедлики, в якості гарніру - тушковану або квашену капусту і, звичайно ж, прохолодне свіже пиво в красивій гуртку. Замість хліба - кренделі або солоні палички.
Рулька свиняча, запечена в пиві
Інгредієнти: яйця 1-2 шт.; пиво якісне класичне, світле або темне (без мальтозної патоки та інших сумнівних компонентів) - 15 л; часник; насіння гірчиці, кмину та коріандру; запашний перець горошком; гвоздика; сіль; зелень. Приготування Рульку смалимо на вогні, очищаємо ножем, промиваємо і робимо глибокий надріз по кістці вздовж. Акуратно підрізаючи, відокремлюємо м'ясо від кістки цілісним шматком і злегка відбиваємо. Кладемо м'ясо в маринад, складений з пива і рубаного часнику зі спеціями. Маринуємо м'ясо протягом мінімум 5 а краще 8-12 годин. Періодично перевертаємо м'ясо, щоб маринувалося рівномірно.
Промаринованную рульку очищаємо (залишків часнику бути не повинно), обсушуємо-обтираем чистою серветкою і шпигуємо з обох сторін шматочками зубчиків часнику, розрізаних поздовжньо. Звертаємо м'ясо рулетом, в центр покласти гілочки зелені і перев'язуємо рулет в декількох місцях кухарським шпагатом.
Підбираємо щодо глибоку вогнетривку форму (керамічний, скляний, емальований або з харчової
нержавіючої сталі), в яку м'ясо поміститися компактно. Форму змащуємо свинячим жиром і закладаємо рульку.
Запікаємо мінімум протягом 2 годин при температурі близько 200°С. Або при більш низькій температурі, але довше - м'ясо вийде м'якше. У процесі запікання 4-5 разів збризкуємо-поливаємо рульку пивом, перший раз збризкуємо через 40-50 хвилин після початку запікання. Знімаємо з готової рульки шпагат. Можна нарізати скибками (про те, як краще подати, читайте перший рецепт, див. вище).
Подаємо, звичайно ж, з пивом.