Це зараз назву рисово - пшоняної каші «Дружба» може викликати здивування, раніше ж, ще в ті часи, коли існували піонерські табори, дітей у них не рідко пригощали цим дешевим і ситним блюдом. Про класичному рецепті страви і його сучасних варіаціях ми поговоримо далі.
Каша «Дружба» - рецепт в духовці
Кашу за цим рецептом можна варити і просто так, на плиті, але за класичним рецептом «Дружба» запікається в духовці. На поверхні вмісту горщика утворюється приємна рум'яна кірочка, при цьому стежити за процесом приготування не доводиться, все і так вийде чудово.
Інгредієнти: молоко - 750 мл; рис - 80 г; пшоно - 80 г; цукор - 20 г; масло вершкове. Приготування Перед тим, як варити кашу «Дружба», необхідно ретельно промити обидва види круп, а пшоно додатково обшпарити окропом, щоб позбутися від надмірної гіркоти. Після цього рис і пшоно змішують, заливають молоком, додають цукор, добру пучку солі і вершкове масло, а потім ставлять у ще холодну духовку, виставляють розігрів до 200°С і залишають рівно на годину. Якщо хочете, можете відразу покласти зверху фрукти, ягоди, горіхи або шоколадну крихту.
За аналогічним рецептом можна приготувати і молочну кашу «Дружба» в мультиварці. Затока всі крупи молоком, виставте режим «Випічка» або «Каша» рівно на годину, а потім милуйтеся результатом.
Рецепт каші «Дружба» на мигдалевому молоці
Сучасна інтерпретація радянського рецепта передбачає наявність корисних інгредієнтів і меншої кількості жиру. Рецепт каші «Дружба» на мигдалевому молоці підійде тим, хто стежить за своїм здоров'ям або не вживає в їжу продукти тваринного походження.
Інгредієнти: рис - 80 г; пшоно - 80 г; мигдальна стружка - 100 г; мигдальне молоко - 375 мл; вода - 375 мл; заморожені ягоди - 100 г; цукор - 50 р. Приготування Пшоно і рис змішуємо і кладемо в сотейник. Ставимо сотейник з крупами на вогонь і обсмажуємо 2-3 хвилини або до тих пір, поки ви не почуєте характерний запах засмажених інгредієнтів. Після варіння ви відчуєте приємний присмак обжарювання. Після того, як пшоно і рис обжарились, їх можна залити сумішшю води і мигдалевого молока, додати цукор і сіль. Накрийте ємність з майбутньою кашею кришкою і залиште на середньому вогні хвилин на 15-20. Коли каша стане кремоподібної, її можна знімати з вогню, змішати з горіхами і ягодами і розкладати по тарілках, не забувши про шматочку вершкового масла.
Молочна каша «Дружба» - рецепт
Додати каші тропічний смак і аромат можна не тільки з допомогою свіжих фруктів, але і завдяки простій і доступній кокосовій стружці. Уявіть, як сідайте снідати з тарілочкою ситної каші, яка пахне кокосом, медом і горішками.
Інгредієнти: пшоно - 50 г; рис - 50 г; молоко - 400 мл; пучку солі; цукор - 30 г; кокосова стружка - 30 г; мед, горіхи, фрукти - для подачі. Приготування Повторюємо процедуру з попереднього рецепту: сухий рис і пшоно змішуємо і злегка обсмажуємо прямо в сотейнику на середньому вогні. Заливаємо круп'яну суміш молоком і додаємо трохи солі з цукром. Накриваємо каструлю з кашею кришкою і залишаємо на слабкому вогні хвилин на 15-20. За 5-7 хвилин до готовності до каші додаємо кокосову стружку і ретельно перемішуємо. Ви помітите сильної різниці в текстурі каші і розбухлого кокоса, зате явно почуєте характерний смак і аромат.
Коли страва буде готове, відразу ж розкладаємо його по тарілках (охолоджена каша - вельми сумнівне задоволення) і присмачую улюбленими добавками, начебто меду, горіхів або свіжих/заморожених ягід і фруктів.