Горошница - староруський гарнір, який в давнину подавали до появи на столах картоплі. Після введення в раціон ситних крохмалистих бульб, потреба в тривалій вываривании гороху пропала і рецепт горезвісної каші канув в Лету. Зараз же, коли бум на старорусские страви починає поступово повертатися, рецепт горошницы знову набуває колишню популярність, особливо зараз, коли на зміну печей прийшли сучасні мультиварки, готувати в яких - суцільне задоволення.
Рецепт традиційної горошницы елементарно проста - це звичайний горох, який розварюється у воді, а потім злегка розминається толкушкой для картоплі. Ми ж поговоримо про незвичайних і досить оригінальних рецептах староруського страви, які надають йому ще більше шарму.
Як варити горошницу в мультиварці-скороварці?
Інгредієнти: сухий горох колотий - 1 кг; цибуля біла - 200 г; селера (стебло) - 1 шт.; свиняча рулька - 500 г; морква - 200 г; лист лавра - 1 шт. Приготування Включаємо пристрій в режим «Смаження» або «Випічка» і пасеруємо на розігрітій олії білий цибулю і моркву хвилин 7-10. Обсмажені овочі не повинні бути готові повністю, ми доварим їх в бульйоні трохи пізніше, а поки, перекладіть їх на тарілку, а в чаші обсмажте свинячу рульку з усіх боків. Обсмажену свинину залийте водою і перейдіть на «Варіння» або «Суп». М'ясо має варитися близько двох годин, щоб легко відходити від кістки і віддати бульйону максимум свого смаку і аромату. Відварну рульку перекладаємо на блюдо, а в бульйон кладемо горох і варимо його до м'якості. Горошница в мультиварці-сковроварке готується без замочування гороху, так як процес приготування з парою під тиску і так сам по собі досить швидкий - півгодини буде достатньо. Остигле м'ясо розбираємо на волокна, додаємо його до м'якого гороху разом з овочами, лавром і залишаємо варитися ще 15 хвилин.
При необхідності, горошницу з м'ясом в мультиварці можна розім'яти товкачиком, але й без цієї нехитрої процедури страва вийде дуже смачним.
Горошница з куркою в мультиварці
Інгредієнти: масло рослинне - 30 мл; білий цибулю - 150 р; солодкий перець - 200 г; часникові зубчики - 4 шт.; натуральні курячі сосиски - 300 г; курячий бульйон - 25 л; сушений орегано - 8 г; кумин - 3 г; сушений горох - 380 г; зелень сметана для подачі. Приготування Перед тим, як готувати горошницу в мультиварці, сам горох слід ретельно промити і замочити в холодній воді на 12 годин. Через час, горошини знову промивають і приступають до приготування.
Першим ділом на «Смаження» або «Випікання» пасеруємо білий цибулю з часником і солодким перцем. Коли овочі будуть готові наполовину, додаємо до них фарш з натуральних курячих сосисок, а слідом - трави і спеції. Через 4-5 хвилин, можна додавати і сам горох, а потім заливати його бульйоном. Ставимо мультиварку в режим «Гасіння» на годину, а самі йдемо займатися своїми справами. Після звукового сигналу страву можна буде подавати до столу, не забувши додати зелень і сметану.
Горошница з копченостями в мультиварці
Інгредієнти: сушений горох колотий - 230 г; рослинна олія - 40 мл; часникові зубчики - 4 шт.; білий цибулю - 100 р; селера (стебло) - 100 г; морква - 100 г; куркума - 5 г; паприка - 5 г; копчена грудинка - 400 р. Приготування Починаємо приготування горошницы в мультиварці з попереднього промивання і замочування гороху.
Обсмажуємо супові овочі на підігрітому маслі використовуючи режим «Смаження» або «Випічка». До наполовину готовим овочів кладемо нарізану товстою соломкою грудинку, чекаємо ще кілька хвилин, щоб шматочки копченостей зарум'янилися і дали свій аромат, а потім засипаємо горох, спеції і вливаємо в два рази більше рідини. У якості останньої може виступати звичайна вода, або курячий/м'ясний бульйон. Закриваємо пристрій кришкою і виставляємо «Тушкування» на годину.