Перші страви є невід'ємною частиною нашого живлення. Щоденне вживання в їжу супів позитивно впливає на процеси травлення, забезпечує стабільне отримання вітамінів, мінеральних та інших корисних речовин. Приготування більшості супів складається з 3-х етапів: варіння бульйону, пасерування гарнирной складової (найчастіше овочів) і їх з'єднання, тобто, за великим рахунком можна сказати, що більшість супів мають один майже схожий рецепт.
Бульйон для супу можна зварити, як з м'яса і кісток, так і з риби або грибів. Технологія приготування бульйонів однакова - м'ясо, кістки або рибу заливають холодною водою, доводять до кипіння і періодично знімають піну і зайвий жир. З часу кістковий бульйон вариться 3-4 години, м'ясо-кістковий і рибний - по 15 години. Смак і аромат супу буде залежати від того, скільки варився бульйон, тому важливо не переварити його.
Щоб навчитися правильно варити звичайний, але дуже смачний суп, треба знати, як і в якому порядку закладається його гарнірні частина. Однак це не тяжка праця, і під силу, як дорослому, так і дитині. При варінні супу першими в бульйон йдуть сирі овочі, які за часом варяться найбільше. Якщо це, наприклад, борщ, то в першу чергу в бульйон закладають нарізану сиру буряк, потім картоплю.
Пасеровані (смажені) овочі, а так само солоні огірки, квашена капуста, і щавель закладають за 15 хвилин до готовності. Смажать нарізані овочі на заздалегідь розігрітій з маслом сковороді або сотейнику, огірки і квашену капусту тушкують. Крупи перебирають, кілька разів промивають. За 5-7 хвилин до готовності суп додають лавровий лист і спеції.
Різновидів супів досить багато, розрізняються вони в основному тільки складом вхідних у нього інгредієнтів, їх кількістю в рецептурою та способом нарізки овочів, холодні і фруктові супи - виняток. З причини великої різноманітності і достатку супів наведемо кілька рецептів.
Гарячий суп з полуниці Інгредієнти:
вода - 350 мл; полуниця - 150 г; крохмаль картопляний - 5 г; цукор (ксиліт) - 20 г; вершки - 30мл. Полуницю необхідно перебрати, промити і висушити. Потім її заливають водою, доводять до кипіння, додають цукор, крохмаль в розведеному вигляді, другий раз доводять до кипіння і відразу знімають з вогню. Подають з грінками, печивом або сухарями в окремому посуді.
Як варити суп із консервів?
Як порадувати чоловіка з дитиною, якщо на приготування складних супів немає часу або сил, наприклад, після важкого робочого дня? Для цього дбайливими домогосподарками і були придумані рецепти повноцінних, смачних супів на швидку руку, і суп з рибних консервованих продуктів - один з них.
Інгредієнти:
вода - 25 л; консервовані рибні продукти; картопля - 3-4 шт.; морква - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 3 шт.; спеції - за смаком. Картоплю нарізують великими кубиками, моркву - кружальцями, консерви розминають або розділяють на маленькі шматочки, рисову крупу промивають, цибулю очищають, (одну цибулину залишають цілком, а решті цибулю дрібно нарізають для обжарювання). Картопля з крупою і цибулиною (тієї, яку ви не різали) закладають у киплячу воду, варять до напівготовності, потім додають рибні консерви, через 15-20 хвилин після цього - обсмажені цибулю і моркву, лавровий лист, сіль перець. Після зняття з вогню, дати настоятися протягом 15-20 хвилин, при подачі кожну порцію посипають зеленню.
Корисні поради: Суп можна швидко і смачно зварити, як в аерогрилі, так і в мультиварці. Для цього потрібно всього лише правильно розрахувати тривалість варіння продуктів. А допоможе вам в цьому наша таблиця.
Найменування продукту
Тривалість варіння в хвилинах
Квасоля замоченная
60-70
Перлова крупа (розпарена)
40-50
Горох лущений
30-50
Макарони
30-40
Рис
30
Капуста квашена тушкована
25-30
Капуста білоголова свіжа
20-30
Локшина
20-25
Капуста цвітна
20-25
Вермішель
12-15
Овочі пасеровані
12-15
Картопля нарізаний
12-15
Супова засипка
10-12
Буряк тушкована
10-12
Лопаточки зеленого горошку
8-10
Квасоля стручкова
8-10
Шпинат
5-7