Походження рецепта сочевичного супу пов'язано з однією легендою про дивовижно красивій дівчині Езо, яку насильно видали заміж і змусили покинути батьківщину. У пам'ять про свою матір, за якою дівчина дуже сумувала, нею і був придуманий суп із сочевиці. В даний час в Туреччині сочевичний суп традиційно готуватися прямо перед весіллям.
Рецепт сочевичного супу по турецьки
Інгредієнти: 4 ст. л. олії; 2 дрібно нарізані цибулини; 1 склянку промитої червоної сочевиці; 1 ч. л. паприки; 2 ст. л. томатної пасти; 1/2 склянки пшениці булгур; 2 л овочевого або яловичого бульйону; 1 ст. л. сухого листя м'яти; 1/8 ч. л. каєнського або червоного перцю; Гарнір: скибочки лимона і кілька свіжих листя м'яти. Розігрійте масло у великій каструлі і обсмажте цибулю на повільному вогні, поки він не стане золотистим - близько 15 хвилин. Додайте паприку, сочевицю, булгур і підсмажуйте 2-3 хвилини. Тепер додайте томатну пасту, бульйон, і гострий перець, доведіть до кипіння і варіть до м'якості близько години.
Коли все готово, розкришите м'яту між долонями і додайте в суп. Перемішайте і зніміть суп з вогню. Дайте настоятися 10-15 хвилин, потім розлийте по тарілках, додавши в кожну часточку лимона і листя свіжої м'яти, і насолоджуйтеся сочевичним супом по турецьки, приготованим за традиційним рецептом.
Рецепт сочевичного супу пюре
Інгредієнти: 1 склянку помаранчевий або червоної сочевиці; 1/2 склянки рису; 2 нарізані цибулини; 2 нарізані моркви; 4 ст. л. пшеничного борошна; 150 г вершків; 1 ч. л. кмину; 1 ч. л. куркуми; 2 ч. л. солі; 1/2 ч. л. меленого чорного перцю; 1 ч. л. мелених насіння коріандру; 4 ст. л. оливкової олії; 2 л води; 1 лимон; 1 пучок нарізаної петрушки. У велику каструлю налити 2 літри води і киньте в неї чечевицю, рис і 1 чайну ложку солі. Варіть все це на слабкому вогні протягом 40 хвилин. У сковорідку, додайте оливкову олію і цибулю і обсмажуйте цибулю протягом 5 хвилин. Потім покладіть моркву і готуйте ще 3 хвилини.
Слідом за тим додайте борошно пшеничне і підсмажуйте її до золотистого кольору і, нарешті, влийте вершки і підігрійте, не доводячи до кипіння. Додайте цю суміш у каструлю із сочевичним супом, всипте 1 чайну ложку солі, куркуму, кмин, коріандр, чорний перець і варіть ще 15 хвилин. Подавайте суп до столу, окропивши лимонним соком і прикрасивши гілочкою петрушки і грінками.
Дотримуючись рецептом сочевичний суп пюре зазвичай подається гарячим.
В рецепт сочевичного супу можна замість червоної сочевиці використовувати зелену, а також включати інші овочі, такі як морква, картопля, селера, петрушка і цибуля.
Довіряйте своїй інтуїції і своєму смаку і, можливо, ви створите свій кулінарний шедевр.