Лисички - одні з найбільш смачних грибів, з них можна готувати різні страви, у тому числі і супи. Якщо у вас є деяка кількість цих чудових лісових дарів, але ви не знаєте, як приготувати простий суп з лисичок, не хвилюйтеся - це нескладно. Для початку підготуємо необхідні інгредієнти. Це буде суп простий у приготуванні, але поживний і ситний.
Рецепт грибного супу з лисичок
Інгредієнти: 500 г лисичок; 4 картоплини середнього розміру; 1-2 невеликих морквини; 1 цибулина 1-2 зубчики часнику літра 25 води або бульйону (м'ясного або овочевого) перець-горошок, лавровий лист, гвоздичка, сіль, зелень (кріп, петрушка і ін) Приготування: Промиті в проточній холодній воді лисички нарізаємо потрібним чином (дрібно) і відварюємо протягом 5 хвилин, а потім відкидаємо лисички на друшляк, а воду зливаємо. Знову поміщаємо підварені лисички в чисту каструлю і заливаємо водою або бульйоном. Трохи підсолюємо і доводимо до кипіння. Зменшуємо вогонь до середньо-слабкої і, прикривши кришкою, варимо протягом десяти хвилин з лаврушкой, перцем-горошком і гвоздичкой. Очищену картоплю нарізаємо невеликими кубиками. Очищену цибулю подрібнюємо, дрібно нарізаємо ножем морква (тертку краще не використовувати). При бажанні можна злегка спасерувати цибулю з морквою в окремій сковороді на натуральному топленому вершковому маслі або курячому жирі - буде дуже смачно. Однак це зовсім не обов'язково. Додаємо в каструлю з варящимися лисичками картоплю і варимо майже до повної готовності. Тепер можна додати пасерування і проварити ще хвилини дві. Перед подачею розіллємо готовий суп з лисичок в супові тарілки або чашки і присыплем подрібненим часником і зеленню. Добре ще приправити такий суп сметаною.
Сирний суп з лисичками
Інгредієнти: грам 250 м'ясного фаршу; 4 невеликих картоплини; 1-2 невеликих морквини; 2 цибулини; 2 зубчики часнику; 2 літри води; зелень (кріп, петрушка та ін) сухі спеції; грам 150 твердого сиру; трохи рослинного масла (або топленого вершкового масла або жиру курячого або свинячого). Приготування: Промиті гриби, очищені моркву і 1 цибулину дрібно наріжемо. Спассеруем на топленому маслі в сковороді цибулю і моркву, додамо гриби і протушкуйте під кришкою на малому вогні до напівготовності (хвилин 8-12). В цей час закип'ятимо воду в каструлі і помістимо туди другу цибулину і очищений, нарізаний кубиками картоплю, додамо лавровий лист, перець-горошок і гвоздику. Проваримо хвилин 15 на середньо-слабкому вогні. Сформувати з фаршу фрикадельки і помістимо їх в киплячий суп. Через 4-5 хвилин додаємо в суп пасерування і проваримо ще хвилину-дві. Злегка присолим. Вимкнемо вогонь і накриємо кришкою. Через 10 хвилин розіллємо суп по тарілках або суповым чашках, присыплем подрібненим часником і зеленню. Зверху присыплем тертим сиром, і можна подавати суп до столу. До такого вишуканої страви добре подати чарку хересу.
Крем-суп з лисичок
Як зварити крем-суп з лисичок? Це нескладно. Все робимо приблизно так само, як в описаних вище рецептах, тільки беремо добре разваривающийся картоплю і трохи менше води. Після приготування (до розливання в чашки) трохи вистиглу суп обробляємо в блендері до стану однорідності, а вже потім додаємо зелень і сир.
Суп з сушених лисичок
Досить смачні супи виходять і з сушених лисичок.
Інгредієнти: 2-3 жмені сушених лисичок; 3-4 добре разваривающихся картоплини середнього розміру; 2 середнього розміру стебла цибулі-порею; 1 невелика морква; 2 літри води; 1-2 столові ложки натурального вершкового масла (топленого) + 2 столові ложки будь-якого рослинного масла; грам 150 твердого тертого сиру; сухі спеції, зелень - за смаком; 30-40 мл хересу. Приготування: Сушені лисички замочимо в холодній воді на півгодинки і відваримо протягом 20 хвилин. Винесемо гриби з бульйону шумівкою.
Помістимо в бульйон нарізану кубиками картоплю - хай вариться. Додамо необхідні сухі спеції. В цей час спассеруем в сковороду нарізану кільцями порей і нарізану короткою соломкою моркву, використовуючи суміш рослинного і вершкового масел. Додамо гриби і протомим на малому вогні під кришкою хвилин 8. Коли картопля буде майже готовий, додати в каструлю пасерування і проваримо до повної готовності. Увіллємо херес і накриємо кришкою хвилин на 10. Можна натерти на тертці сир і зелень. Розіллємося суп по тарілках і присыплем сиром і зеленню. Можна додати трохи натуральних молочних вершків. До супів з лисичок можна подавати гіркі настоянки (рябиновую, наприклад), херес, мадеру, прохолодну горілку або джин.