Угорський суп-гуляш являє собою густу і гостру м'ясну юшку з овочами. Суп-гуляш - досить ситне блюдо, тому його можна подавати як другого, так і в якості першої страви. Доведеться постаратися, щоб приготувати справді смачний угорський суп-гуляш. Рецепт цієї страви досить простий.
Як приготувати суп-гуляш по-угорськи?
Інгредієнти: близько 05 кг яловичини (лопаткова частина або голяшка); 1 морква; 1-2 цибулини; 4-5 картоплин середнього розміру слабо разваривающихся сортів; 2 червоних солодких перцю + 1 гострий червоний перчик; 2-4 щільних осінніх помідора; 4-5 зубчиків часнику; приблизно літр води; трохи топленого сала; лавровий лист, перець-горошок, гвоздика, насіння кмину і фенхелю, сіль, зелень (петрушка, базилік і ін. - за смаком). Приготування: Вимиємо м'ясо і обсушим чистою полотняною серветкою. М'ясо наріжемо і очищений картопля дрібними кубиками. Помістимо м'ясо в казан, заллємо водою і будемо варити майже до готовності. Очищену моркву і солодкий перець дрібно наріжемо. Очищений лук наріжемо на чверть кільцями і спассеруем в сковороді на смальці з дрібно нарізаною морквою. Додамо подрібнені помідори і протушкуйте 5 хвилин під кришкою. У казан з м'ясом додамо нарізану картоплю, а через 10 хвилин нарізану короткою соломкою солодкий перець і пасерування, додамо спеції, підсолимо, проваримо до готовності овочів. Суп-гуляш готовий.
Суп-гуляш з галушками
Можна додати в суп-гуляш по-угорськи ще й галушки (яйце + пшеничне борошно + вода) в невеликих кількостях. Тісто для галушок має зісковзувати з ложки. Коли всі галушки спливуть, додамо в суп подрібнені часник і зелень. Накриємо казан кришкою і залишаємо хвилин на 15 - настоятися.
Суп-гуляш з яловичиною
Можна приготувати суп-гуляш з яловичиною і дещо іншим способом. Замість свіжих томатів можна скористатися консервованими в пульпі або взагалі томатною пастою (в цьому випадку спассеруем 1 столову ложку борошна в сковороді на смальці разом з цибулею і морквою, а потім додамо 2 столові ложки томату). Такий рецепт хороший для холодного часу року.
Суп-гуляш з бараниною
Інгредієнти: грам 300-400 нежирної баранини; 2 цибулини; 4 невеликих картоплини; грам 300 стручкової квасолі; 2 солодких + 1 гострий перець; 2 столові ложки пшеничного борошна; стільки ж курячого або свинячого жиру (смальцю); півсклянки сметани; лавровий лист, кмин, часник, коріандр, петрушка та ін Приготування: Обсмажимо в казані дрібно нарізану цибулю. Додамо нарізане невеликими шматочками м'ясо і будемо гасити до напівготовності, прикривши кришкою, з лавровим листом і сухими спеціями, при необхідності додаючи води і помішуючи. В окремій каструлі зваримо картоплю, нарізану невеликими шматочками і стручкову квасолю. Додамо бульйон з овочами в казан з м'ясом. Додамо туди перець, нарізану дрібною соломкою. Борошно Спассеруем всуху на сковороді до підрум'янення і додамо сметану. Можна і 1 столову ложку томат пасти - як бажаєте. Додамо пасерування в казан і доведемо все до кипіння. Проваримо хвилин 5. Тепер можна додати подрібнені часник і зелень. Закриємо гуляш кришкою, щоб настоявся, хвилин на 15. Розіллємо в супові чашки і - можна
подавати. До такого чудового страви добре подати червоного столового несульфитированного вина або ракії.
З якого м'яса можна готувати гуляш? Суп-гуляш можна готувати, використовуючи не тільки яловиче, теляче або бараняче м'ясо. Можна використовувати нежирну свинину, козлятину, кролятину, індичатину, курятину, гусятину і навіть деякі сорти річкової риби. Можна поєднувати в одному гуляш м'ясо різних тварин. Можна готувати гуляш, використовуючи разом з м'ясом деякі субпродукти. Подавати гуляш краще з коржиками, натертими часником. І ще, це блюдо повинне бути досить гострим.