Можна чудовим чином порадувати своїх домашніх, приготувавши смачний гороховий суп з копченостями. Копченості можна використовувати будь-які (і свинину та яловичину і курятину) - вони додадуть гороховому супу характерний аромат і вишуканий смак. Правильно приготувати гороховий суп з копченостями - справа нескладна, головне - дотримуватись певної технології. Особливо смачним буде гороховий суп зі свинячими реберцями - власне кажучи, це класичне поєднання. Можна, звичайно, використовувати і інші копченості.
Гороховий суп з реберцями
Отже, гороховий суп. Рецепт супу з реберцями досить простий.
Інгредієнти: 500 г копчених реберець; 300 г копченої свинячої грудинки або бекону; 2 склянки сухого гороху; 2 цибулини; 2 моркви; 2 солодких перцю; 2 зубчики часнику; зелень (петрушка, кріп, коріандр та інші - за смаком; сухі спеції (лавровий лист, перець та інші); сіль, трохи рослинної олії. Приготування: Горох краще попередньо замочити хоча б години на 3 а краще - на ніч. Реберця треба залити холодною водою в окремій каструлі і відварити протягом 30-40 хвилин. Потім потрібно відокремити м'ясо від кісток (зрізати ножем) таким чином, щоб вийшли невеликі шматочки. Замочений горох промиємо в холодній воді, заллємо бульйоном з реберець і поставимо варити, краще в казані. Очистимо й наріжемо дрібно цибулю і моркву. Спассеруем їх у сковороді на слабкому вогні. Наріжемо грудинку дрібно і злегка обсмажимо в окремій сковороді, але можна і додати в пасеровку. За 5-10 хвилин до готовності гороху додамо в казан цибульно-морквяну пасеровку, обсмажену грудинку, м'ясо, зрізане з реберець, спеції і нарізаний короткою соломкою солодкий перець. Ну ось, гороховий суп з свинячих реберець готовий. Накриємо казан кришкою і дамо супу настоятися протягом 10-15 хвилин. Перед подачею присыплем в тарілках суп подрібненою зеленню і часником. До гороховому супу добре подати грінки або тости.
Гороховий суп з копченою куркою
Можна приготувати гороховий суп-пюре з куркою (копченої). Для приготування цієї страви потрібно 1 склянку гороху, 1 копчена куряча грудка, 1 морква, 1-2 цибулини, 2 стебла селери, грам 100-150 білих грибів або печериць, трохи рослинного масла для пасерування і 30-40 грам натурального вершкового масла, 15 літра курячого бульйону, сухі спеції, зелень, часник. Горох замочимо в холодній воді години на 3 а краще - на ніч. Зіллємо воду, заллємо чистою і поставимо варитися в казані або в сотейнику. Коли вода закипить, проваримо хвилин 10 зіллємо воду і заллємо горох курячим бульйоном. Коли горох звариться, розімніть його в пюре. Очищені цибулю, моркву, гриби і селеру дрібно наріжемо. Спассеруем в сковороді цибулю і моркву, потім додамо рубані гриби і селеру. Будемо гасити, помішуючи лопаткою, хвилин 5-8. І ще хвилини 3-5 під кришкою на слабкому вогні. Додамо вміст сковороди в казан. Додамо курячу грудинку, нарізану дрібними кубиками. Всиплемо сухі спеції і заправити суп вершковим маслом. Готовий суп накриємо кришкою хвилин на 15 - нехай настоїться. Перед подачею посиплемо суп подрібненою зеленню і часником. Можна подати тости або сухарики.

Суп з некопченым м'ясом
Можна приготувати гороховий суп-пюре з некопченой куркою або будь-яким іншим м'ясом. В цьому випадку ми можемо діяти наступним чином: зваримо курку (м'ясо) окремо, а горох - окремо. Трохи остудимо горох і розімніть його в пюре (можна блендером). Додамо в горохове пюре м'ясний бульйон, овочеву пасеровку, шматочки м'яса, сухі спеції. Проваримо все разом хвилин 5-8 і дамо настоятися. Перед подачею додамо в кожну порцію зелень і часник. Можна приготувати гороховий суп і на швидку руку - для цього використовуємо консервований зелений горошок - його досить проварити в бульйоні хвилини 3-4. Можливі і вегетаріанські варіанти горохового супу.