Багато хто думає, що приготування зеленого борщу можливо тільки навесні або влітку, але це помилка. Якщо завчасно підметушитися і заморозити щавел, то приготувати зелений борщ можна буде навіть в лютий мороз, тим самим порадувавши сім'ю традиційно весняним стравою і додавши їм теплоти і настрою.
Зелений борщ без м'яса
Безсумнівно, в основі рецепту приготування зеленого борщу більше зелені. Навесні зелений борщ проситься, щоб зварити його без м'яса, додати легкості і свіжості організму, наповнити його енергією. Перші пучки зелені на ринку, молоді овочі заклично кличуть з прилавка. Як тут не зварити зелений борщ.
Інгредієнти: морква - 1 шт.; картопля - 4 шт.; рис - 2-3 ст. ложки; цибуля - 1 шт.; масло вершкове - 50 г; шпинат - 200 г; щавель - 200 г; петрушка, кріп - за смаком; кріп - за смаком; сіль, чорний перець горошком - за смаком; зварені круто яйця - 2-3 шт. Приготування Заливаємо в каструлю холодну воду, доводимо до кипіння, закладаємо промитий рис, очищений і нарізаний соломкою картоплю. Цибулину дрібно нарізаємо і пасеруємо на сковорідці в невеликій кількості олії разом з натертою на крупній тертці морквою до золотистого кольору. Коли картопля готовий, додаємо в каструлю пасеровку, сіль і перець. Шпинат ретельно миємо й нарізаємо тонкими смужками, додаємо в борщ слідом за пасерування. Варимо на невеликому вогні близько 5 хвилин. Щавель промиваємо, перебираємо, також ріжемо смужками і закладаємо в каструлю разом з дрібно нарізаною зеленню петрушки і кропу. Через 1-2 хвилини, коли борщ закипить, вимикаємо вогонь і даємо настоятися близько півгодини. Потім ще раз підігріваємо і подаємо до столу. Приготування зеленого борщу потребує правильного рецепту, так і бездоганною подачі в кожну тарілку додаємо порубані на кубики варені яйця і ложечку сметани.

Якщо ви не любите рубані яйця, то можете обмежитися простим кружечком, жовток нагадає сонечко і зелений борщ без м'яса вийде по-справжньому весняним.
У Росії український зелений борщ називають «зелені щи» і готують зі щавлем, але можна спробувати зробити його з кропивою, здивувавши свою сім'ю незвичайним інгредієнтом. Приготувати зелений борщ можна і на м'ясному бульйоні, попередньо зваривши його. Страва вийде більш насиченим, ситним. У цьому випадку в кожну тарілку перед подачею обов'язково додайте шматочок м'яса.