У багатьох країнах одним з улюблених і традиційних страв є борщ. Існує величезна кількість рецептів, не кажучи вже про те, що у кожної господині свій секрет, як приготувати смачний борщ. Багато з нас знають, що борщ смачніше, коли він приготовлений на м'ясному бульйоні - страва виходить наваристим і ситним. Але далеко не всі люблять бульйони, приготовані на м'ясі, в такому випадку ви можете приготувати пісний борщ, як полегшений варіант традиційного рецепту. Готується він також як борщ з яловичиною або куркою, але без додавання м'яса.
Приготувати борщ ви можете як з капустою, так і зі щавлем. Правда, рецепт приготування борщу зі щавлем має свої особливості і традиційним борщем блюдо вважатися вже не буде, тим не менш, його смак нічим не буде поступатися.
Як приготувати борщ з квасолею?
В Україні найбільшою популярністю користується рецепт приготування борщу з квасолею. До речі кажучи, якщо замочити квасолю на ніч у холодній воді, то варитися вона буде значно швидше.
Інгредієнти: яловичина на кістці - 100 г; картопля - 200 г; квасоля - 100 г; буряк - 200-300 р; капуста свіжа - 300-400 г; сало солоне - 50 г; цибуля - 1 штука; морква - 50 г; перець солодкий - 2 штуки; томатна паста - 50-100 г; зелень - за смаком; часник, сіль - за смаком; сметана - за смаком. Приготування Покладіть яловичину в каструлю і залийте холодною водою. Доведіть до кипіння, зніміть піну, потім варіть бульйон до готовності м'яса. Варити треба на повільному вогні, щоб бульйон вийшов прозорим. Приблизно через годину посоліть за смаком, і перевірте м'ясо на готовність. Якщо воно буде відділяється від кісточки легко, значить готово. Далі слід вийняти м'ясо, бульйон процідити, знову поставити каструлю на вогонь і довести до кипіння до кипіння. Ви можете приготувати борщ, як з яловичиною, так і з куркою. У другому випадку час варіння бульйону зменшиться.
Поки варіть бульйон, окремо приготуйте заздалегідь замочену в холодній воді квасолю. Залийте квасолю холодною водою і поставте на середній вогонь під кришку. Вариться вона приблизно 1-15 години до м'якості. Якщо в процесі варіння води стане недостатньо, можна доливати тільки окріп.
Картоплю наріжте соломкою. У киплячий проціджений бульйон закиньте картоплю і м'ясо, вже нарізане порційними шматочками. Наріжте солоне сало дрібними кубиками, обсмажте на сильно розігрітій сковороді до світло-коричневого кольору, додайте дрібно нарізану цибулю і пасеруйте до золотистого кольору. До цибулі додайте натерту або нарізану соломкою моркву і продовжуйте пасеровку до того моменту, поки морква не набуде світло-оранжевий колір. Всі овочі закладаєте в каструлю з підготовкою борщем. Одночасно в борщ додайте вже відварену квасолю, відвар, в якому варилася квасоля, також можете додати. Він тільки поліпшить смак борщу.
Капусту дрібно нашаткуйте, перець наріжте дрібними кубиками або соломкою і додайте в борщ приблизно за 15 хвилин до готовності картоплі. Буряк натріть на крупній тертці або наріжте соломкою
і тушкуйте на сковорідці в невеликій кількості води. Посоліть, додайте 1 ч. ложку цукру і накрийте кришкою. Тушкувати до м'якості самої буряків. Закладаєте буряки на борщ після того, як картопля дійшов до готовності. У самому кінці варіння в каструлю з борщем додайте томатну пасту, дрібно нарізану зелень - найкраще брати петрушку, і видавіть часник. Вимкніть вогонь, накрийте каструлю кришкою і дайте страві настоятися близько години. Потім ще раз підігрійте і подавайте на стіл. До борщу можна подати сметану і пампушки з часником і салом ці компоненти тільки поліпшать смак страви.