Корисність будь-якого томатного супу обумовлюється, насамперед, тим, що помідори в будь-якому вигляді містять масу корисних речовин. Томатні супи можна готувати як зі свіжих, так і консервованих у пульпі помідорів з додаванням томат-пасти для більшої насиченості. При відсутності на кухні помідорів можна приготувати смачний суп з томатною пастою та іншими інгредієнтами.
Томатний суп по-польськи
Смачним виходить томатний суп з рисом по-польськи. Помідори і рис - цілком вдале кулінарне поєднання.
Інгредієнти: 6-8 щільних червоних помідорів; грам 80-100 натурального вершкового масла; 3 жмені рису; 1 корінець петрушки; 1 морква; 1 цибулина; 2 столових ложки томатної пасти; трохи рослинного масла; сіль; перець чорний мелений; сметана; зелень. Приготування: Очищену цибулю дрібно наріжемо. Моркву і корінь петрушки очистимо й наріжемо дрібно ножем або натремо на крупній тертці. Спассеруем на малому вогні в сковороді цибулю на суміші рослинного і вершкового масла. Додамо моркву і корінь петрушки. Пропассеруем, помішуючи лопаткою, до легкого підрум'янення. Викладемо овочеву пасерування в невелику каструлю, наллємо 2/3 води від обсягу каструлі. Додамо промитий рис. Поставимо на середній вогонь. Проваримо хвилин 5-8. В цей час помідори бланшируем окропом, видалити з них шкірку (можна використовувати консервовані помідори у пульпі, тобто, у власному соку). Подрібнити помідори ножем або протремо через велике металеве сито. Додамо помідори в суп разом з томатною пастою, поперчити, присолим, доведемо до кипіння і проваримо на слабкому вогні ще хвилини 3. Дамо настоятися під кришкою хвилин 5. Перед подачею заправити суп сметаною і подрібненою зеленню.
Томатно-сирний суп
Томатний суп з сиром незвичайно смачний.
Інгредієнти: 1 кг стиглих червоних помідорів; 1 цибулина; 1-2 столових ложок олії; півтора літра курячого бульйону; стакан сухого хересу або мадери; 200 u тертого сиру; 1 чайна ложка кукурудзяного крохмалю; 1-2 зубчики часнику; червоний гострий перець; сухі спеції, зелень. Приготування: Бланшируем томати в окропі, знімаємо шкірку і протираємо через сито. Дрібно нарізану цибулю обсмажуємо на олії до золотистого відтінку. Протерті помідори і пасеровану цибулю кладемо в каструлю і заливаємо гарячим бульйоном, додаємо вино і кип'ятимо 2-4 хвилини без кришки. Додаємо крохмаль для посилення густоти. Приправляємо спеціями і відразу розливаємо в супові чашки. У кожну чашку по шматочку додаємо сухарики, натерті часником і намазані маслом. Присипаємо щедро тертим сиром і подрібненою зеленню. Накриваємо супові чашки з блюдцями хвилини на 3 знімаємо блюдця і подаємо. Ось такий виходить нескладний томатний суп. Рецепт цей можна рекомендувати всім, охочим схуднути.
Курячий томатний суп
Інгредієнти: 200 г курячого філе; 1 л води, 1 цибулина; 1 морква; 1 зубчик часнику; 2 столових ложки рослинного масла; 4-5 помідорів; 2 столових ложки томатної пасти; перець, зелень, сіль. Приготування: У киплячу воду покладемо куряче філе, нарізане дрібними кубиками або смужками (поперек волокон). Проваримо хвилин 10-15. Моркву і лук очистимо й дрібно наріжемо, спассеруем в сковороді на олії хвилин 5-8. Помідори бланшируем окропом, знімаємо шкірку, додаємо в каструлю разом з томат-пастою. Потім до курки додаємо овочеву пасерування і варимо під кришкою на слабкому вогні ще хвилин 8. Підсолимо, поперчити, додамо сухі спеції. Вимкнемо вогонь і дамо настоятися 10 хвилин. Можна подавати, обов'язково присипавши зеленню. Можна, звичайно, включити до складу супу картоплю або дрібні макаронні вироби.
Італійський варіант Італійський томатний суп, дуже простий, смачний і корисний, можна сказати, дієтичний.
Інгредієнти: 08 кг помідорів; 2 цибулини; 3-4 зубчики часнику; 1 великий пучок свіжої зелені (базилік, розмарин, майоран, петрушка, чебрець); 300-400 мл м'ясного або овочевого бульйону; трохи оливкової олії; сухі спеції. Приготування: Готуємо за тими ж принципами, що викладені в попередніх рецептах. Гострий і пряний варіанти томатного супу гарні вранці після рясних узливань. Вони готуються обов'язково з достатньою кількістю червоного гострого перцю, часнику, пряних сухих спецій і різноманітної зелені.