Розсольник - це один з найстаріших російських рецептів. Головним його елементом, що дає незабутній смак, є, звичайно ж, огірковий розсіл. Багато хто не люблять це чудовий суп, згадуючи шкільні роки, де в їдальні він був майже кожен день на обід. Але це лише тому що вони жодного разу не пробували по-справжньому смачний домашній суп. А приготування розсольнику з перловкою за нашими рецептами, допоможе вам в черговий раз завоювати звання кращої господині.
Розсольник з нирками і перловкою
Інгредієнти: яловичі нирки - 500 г; м'ясний бульйон - 3 л; перловка - 150 г; цибуля - 1 шт.; солоні огірки - 2 шт.; морква - 1 шт.; картопля - 5 шт.; огірковий розсіл - 250 мл; зелень; лавровий лист; рослинна олія; сметана; сіль, перець. Приготування Для домашнього розсольнику з перловкою краще спочатку приготувати м'ясний бульйон з будь-якого м'яса. Нирки добре промийте і варіть 40 хвилин. Потім воду злийте, промийте нирки і в новій воді варіть ще 30 хвилин. Остудіть їх, наріжте шматочками і покладіть в бульйон, варіть до кипіння, а потім всипте заздалегідь промиту перловку. Трохи посоліть і варіть приблизно 40 хвилин. Цибулю дрібно наріжте і обсмажте на олії, додавши до нього терту моркву. Огірки наріжте кубиками, додайте до цибулі з морквою і потушкуйте 6-7 хвилин. Картоплю наріжте кубиками і додайте в каструлю з бульйоном. Варіть 15 хвилин. Після викладіть обсмажені овочі і залиште на середньому вогні варитися ще 5 хвилин. Додайте розсіл і лавровий лист, злегка поперчіть, проваріть ще 5 хвилин, а після всипте подрібнену зелень. Дайте супу настоятися під кришкою і подавайте на стіл зі сметаною.
Розсольник з перловкою і ковбасою
Інгредієнти: копчена ковбаса - 350 г; перловка - 1/2 ст.; розсіл - 1 /2 ст.; картопля - 3 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; солоні огірки - 2 шт.; зелень; рослинна олія: лавровий лист; перець горошком; сіль. Приготування Як же приготувати смачний суп з перловкою і ковбаскою? Весь просто - перловку промийте, залийте холодною водою і залиште на півтори години набухати. Потім злийте воду, залийте нову і поставте варитися на середньому вогні до м'якості. Цибулю дрібно наріжте і обсмажте до золотистого кольору. Додайте терту моркву і тушкуйте небагато. Ковбасу і огірки наріжте соломкою. Додайте в сковороду і тушкуйте 5 хвилин на маленькому вогні. Картоплю наріжте невеликими шматочками і додайте до м'якої крупі. Через 15 хвилин додайте в суп засмажку з ковбаси і овочів, пару горошин перцю, лавровий лист. Влийте розсіл і трохи присолите суп. Поваріть ще 3-4 хвилини і вимкніть. Висипте рубану зелень і дайте супу постояти 5 хвилин.
Розсольник з перловкою без м'яса
Пісний розсольник з перловкою не менш смачний, ніж м'ясний. Він підійде особливо, якщо ви дотримуєтеся дієти, ну або, звичайно ж, дотримуєтесь посту. Такі супи дуже корисні для нашого організму в розвантажувальні дні.
Інгредієнти: вода - 25 л; перловка - 1/2 ст.; морква - 1 шт.; картопля - 4 шт.; цибуля - 1 шт.; солоні огірки - 2 шт.; розсіл - 100 мл; лавровий лист; перець-горошок. Приготування Крупу промийте, залийте окропом і залиште набухати приблизно на півгодини. Розпарену перловку перекладіть в каструлю з чистою водою і варіть до м'якості. Потім покладіть в суп картопля, нарізаний кубиками, додайте кілька горошин перцю і лавровий лист. Трохи посоліть. Цибулю дрібно поріжте, моркву наріжте невеликими брусочками. Обсмажте моркву з цибулею і додайте в суп. За 5-7 хвилин до готовності супу, додайте нарізані соломкою огірки. В кінці влийте розсіл і проваріть ще 1-2 хвилини. Суп можете подавати зі сметаною.