Такий знайомий з дитинства мамин гречаний супчик. Просте, повсякденне блюдо, але якщо додати в нього незвичайні компоненти - гриби, фрикадельки або навіть картопляні галушки, вийти не тільки корисно і поживно, але й дуже смачно. Улюблений чоловік миттю знищить всю каструлю, навіть якщо раніше не терпів гречку ні в якому вигляді.
Гречаний суп з фрикадельками
Інгредієнти: фарш - 300 г; яйце - 1 шт.; морква - 1 шт.; зелень - 1 пучок; цибуля - 2 шт.; картопля - 3 шт.; крупа гречана - 1/2 ст.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Для фрикадельок змішуємо фарш, яйце і дрібно нарізану невелику цибулину. Солимо, перчимо, формуємо невеличкі кульки і кидаємо в киплячу підсолену воду (2 л). Залишаємо варитися на повільному вогні, а тим часом злегка обсмажуємо нарізану кубиками цибулю і натерту на крупній тертці моркву. Відправляємо все в каструлю до фрикадельок. Одночасно додаємо в суп кубики картоплі, даємо покипіти хвилин десять.
Настав час крупи. Гречку добре промиваємо і засипаємо в каструлю. Навіть якщо вам здасться рідкувате, додавати більше не варто. Гречка збільшитися в об'ємі в 3 рази. Накриваємо кришкою і варимо до готовності. Перед тим, як зняти каструлю з вогню, додаємо дрібно нарубану зелень. Розливаючи ще гарячий суп з фрикадельками і гречкою по тарілках, стежимо, щоб усім дісталося рівну кількість м'ясних кульок. А підрахунок краще всього доручити дітям, зайвий раз попрактикуются в математиці!
Суп з гречкою і лісовими грибами - рецепт
Інгредієнти: крупа гречана - 2/3 ст.; гриби свіжі - 400 г; картопля - 4 шт.; цибуля - 1 шт.; петрушка - 1 пучок; морква - 1 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Гриби чистимо, нарізаємо невеликими шматочками і кидаємо в киплячу підсолену воду (3 л). Пасеруємо цибулю і нарізану соломкою моркву, і теж додаємо в каструлю. З інтервалом в 5 хвилин туди ж відправляємо кубики картоплі, і останній засипаємо промиту гречку. Накриваємо кришкою і варимо 15 хвилин до готовності картоплі. Перед подачею пісний гречаний супчик посипаємо зеленню.
Як зварити гречаний суп з печінкою?
У цьому рецепті зустрічаються печінку і гречка - два продукти, дуже багаті залізом, що робить такий суп незамінним як в дитячому меню, так і в раціоні майбутніх мам.
Інгредієнти: печінка куряча -400 г; крупа гречана - 1/2 ст.; картопля - 4 шт.; морква - 1 шт.; вода - 2 л; цибуля - 1 шт.; олія - для смаження; борошно - 2 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Гречку промиваємо і запарюємо на 5 хвилин в окропі. Воду зливаємо і знову промиваємо крупу. Гречку і нарізаний кубиками картоплю заливаємо 2 літрами води, доводимо до кипіння, солимо. Печінка моєму, видаляємо плівки і протоки, нарізаємо невеликими шматочками. Обвалюємо в борошні й обсмажуємо з двох сторін. Додаємо дрібно нашатковану цибулю і натерту на крупній тертці моркву. Тушкуємо до готовності під кришкою, після перекладаємо в каструлю з супом. Перчимо, додаємо зелень.
Якщо зовсім немає часу, за цим же рецептом можна варити гречаний суп з готової тушонкою.
Суп з печерицями, картопляними галушками і гречкою
Інгредієнти: Для галушок:
картопля - 4 шт.; яйце - 1 шт.; вершки - 2 ст. ложки; мука - 4 ст. ложки. Для супу:
крупа гречана - 1/2 ст.; печериці свіжі - 250 г; бульйон курячий - 2 л; морква - 1 шт.; петрушка - 1 пучок; перець болгарський червоний - 1/2 шт.; лавровий лист - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; олія рослинна рафінована - 4 ст. ложки; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування У киплячий бульйон засипаємо перебрану і вимиту гречку. Дрібно нарізану цибулю обсмажуємо до рум'яного кольору, додаємо натерту на крупній тертці моркву, вливаємо кілька ложок бульйону і тушкуємо під закритою кришкою 10 хвилин. В кінці додаємо нарізаний кубиками солодкий перець.
Коли гречка буде готова наполовину, перекладаємо овочі в суп. Додаємо нарізані пластинками гриби.
Для галушок картоплю попередньо відварюємо і робимо з нього пюре. Збиваємо в блендері (це додасть галушками легкість) стакан пюре, яйце, вершки (можна замінити молоком або сметаною) і борошно, перчимо. Порційно, чайною ложкою викладаємо галушки в киплячий суп. Варимо 5-7 хвилин, до готовності. Додаємо рубану зелень петрушки, накриваємо кришкою і знімаємо з вогню. Даємо грибного супу з гречкою настоятися ще півгодини, розливаємо по тарілках і насолоджуємося!