З усіх бобових сочевиця є лідером за смаковими якостями, поживності і корисним властивостям. Всього 200 г цього продукту міститься денна норма фолієвої кислоти і заліза. Як і інші бобові, сочевиця багата на рослинний білок, який легко засвоюється організмом. Лікарі рекомендують вживати сочевицю при цукровому діабеті, виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, колітах, при порушеннях обміну речовин. Крім того, сочевиця сприяє зміцненню загального імунітету і нормальної роботи травної системи. З сочевиці готують салати, пюре, її тушкують і варять, використовують як гарнір до м'ясних страв. А ми вам зараз розповімо, як готувати суп-пюре з сочевицею.
Суп-пюре з сочевиці - рецепт
Інгредієнти: червона сочевиця - 200 г; картопля - 2 шт.; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; бульйон - 15 літр; молоко - 1 стакан; сирі жовтки - 2 шт.; борошно - 1 ст. ложка; рослинне масло - 30 р. Приготування Спочатку дрібно нарізаємо цибулю і злегка обсмажуємо його, додаємо до нього борошно, трохи води і перемішуємо. Потім промиваємо сочевицю, всипаємо її в бульйон, додаємо нарізану картоплю і натерту моркву. Варимо близько півгодини на повільному вогні до готовності сочевиці. Хвилин через 20 після початку варіння додаємо цибулю і постійно помішуючи, доводимо все до готовності. Потім жовтки збиваємо з молоком і вводимо отриману суміш у суп, проварюємо ще близько 5 хвилин. Сіль і спеції додаємо за смаком. Для того щоб отримати пюреобразную консистенцію, готовий суп протираємо через сито або збиваємо блендером. У кожну тарілку додаємо зелень і грінки з білого хліба.
Турецький суп-пюре з сочевиці
В Туреччині такий суп називається «Мерджимек чорбасы» і готувати його вміє кожна туркеня. А ми навчимо вас.
Інгредієнти: сочевиця червона - 1 склянка; цибулина - 1 шт.; морква (велика) - 1 шт.; болгарський перець (великий) - 1 шт.; помідор (великий) - 1 шт.; бульйон - 15 л; оливкова олія - 30 г; копченості; сіль, перець - за смаком; зелень петрушки і кінзи. Приготування Овочі миємо, цибулю і моркву очищаємо і все нарізаємо шматочками. На сковороді розігріваємо оливкову олію і обсмажуємо овочі, потім додаємо до них сочевицю, вливаємо трохи бульйону і готуємо, помішуючи, до того моменту, поки сочевиця не почне розшаровуватися.
Потім перекладаємо все в каструлю, додаємо бульйон, доводимо до кипіння і готуємо приблизно хвилин 15. Сіль і перець кладемо за смаком, а потім все перетираємо блендером до стану пюре. Перед подачею в кожну тарілку кладемо трохи копченостей, обсмажених на сухому грилі, і зелень. З копченостей ви можете брати будь-які, які вам подобаються: ковбасу, копчену грудинку та інше. Турецький суп-пюре з червоної сочевиці подають з шматочком лимона.
Суп-пюре з зеленої сочевиці
Інгредієнти: курка для бульйону; сочевиця - 200 г; помідор - 1 шт. або томатна паста - 1 ст. ложка; цибуля (середня) - 2 шт.; морква - 1 шт.; перець болгарський - 1 шт.; вершки - за смаком; сіль, зелень, спеції - за смаком; сухарики з білого хліба. Приготування Готувати такий суп можна на будь-якому бульйоні. У даному випадку використовуємо курячий бульйон. Для цього опускаємо у воду шматочки курки, додаємо цілу цибулину, спеції і варимо до готовності м'яса. Готовий бульйон проціджують, він і буде основою для нашого супу. Сочевицю промиваємо, моркву чистимо і нарізаємо великими брусочками, відправляємо в бульйон і варимо приблизно півгодини до м'якості бобових. Цибулю подрібнюємо. Помідор і перець очищаємо від шкірки, обдавши їх окропом, і нарізаємо кубиками. Додаємо овочі в суп і варимо ще хвилин 10. Якщо ви берете томатну пасту замість помідора, то попередньо розмішайте її в 100 г води, а потім додайте в суп. Потім додаємо сіль, спеції і зелень за смаком. Подрібнюємо готовий суп блендером. У кожну тарілку додаємо трохи вершків і грінки з білого хліба.