Селера - дивна рослина. У їжу вживають і його зелень, і сам бульба, при цьому і там, і там міститься досить велика кількість вітамінів. Цікавий факт: селера володіє негативною калорійністю. Це означає, що на його переробку організм витрачає більше енергії, ніж отримує з самого продукту. Ось чому страви з селери входять до складу багатьох дієт. Сьогодні ми вам розповімо рецепт приготування супу-пюре із селери. Якщо ж ви хочете навчитися готувати не тільки це перше блюдо, але і інші, то придивіться до рецептами морквяного супу-пюре і супу-пюре з сочевиці .
Суп-пюре з кореня селери
Інгредієнти: корінь селери (середній) - 1 шт.; картопля - 4-5 шт.; часник - 2 зубчики; цибулю-шалот - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; вершки жирні - 120 мл; курячий бульйон - 25 л; вершкове масло - 30 г; лавровий лист, сіль, перець - за смаком. Приготування Нарізаємо цибулю дрібненько, подрібнюємо часник і обсмажуємо на вершковому маслі. Селера очищаємо від шкірки і нарізаємо невеликими кубиками, так само ріжемо картоплю. Корінь додаємо в сковороду до цибулі, доливаємо трохи води або бульйону і протушиваем під кришкою 5-7 хвилин. Тепер перекладаємо всі зі сковороди в каструлю, кладемо картоплю, заливаємо бульйоном і варимо до готовності. Хвилин за 5-7 до закінчення приготування кладемо лавровий лист, коли суп звариться, його потрібно буде витягнути. Отже, перелити суп в блендер і перетираємо до пюреобразного стану. Після цього отримане пюре переливаємо в каструлю, додаємо вершки, сіль, перець за смаком і доводимо до кипіння, помішуючи, щоб суп не пригорів. Крем-суп з кореня селери готовий. Перед подачею можна додати в нього трохи подрібненої зелені.
Суп-пюре з стебел селери
Інгредієнти: стебла черешкової селери - 4 шт.; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; бульйон - 1 л; вершкове масло - 30 г; вершки 15 %-ной жирності - 200 мл; м'який плавлений сир - 1 шт.; часник - 1 зубчик; лавровий лист, сіль, сушений базилік - за смаком; білий хліб - 1 скибочка. Приготування Моркву натираємо на тертці, цибулю дрібно кришимо, а стебла селери нарізаємо невеликими шматочками. На сковороді розтоплюємо вершкове масло, обсмажуємо в ньому цибулю приблизно 3 хвилини, потім додаємо селера, смажимо все разом ще хвилин 5. В останню чергу додаємо моркву, трохи підсолюємо і готуємо ще 3 хвилини.
У каструлю наливаємо бульйон, доводимо його до кипіння, висипаємо зажарку, кладемо лавровий лист і сушений базилік за смаком і варимо на середньому вогні приблизно півгодини. За цей час селера має стати м'яким. Тепер супу потрібно надати пюреобразное стан, це можна зробити заглибним блендером. Після цього виливаємо в каструлю вершки, доводимо страву до кипіння і додаємо натертий на крупній тертці плавлений сир. Готуємо до тих пір, поки останній інгредієнт не розчиниться. Тепер пробуємо його, якщо потрібно, то додаємо сіль і перець. Суп-пюре з черешкової селери чудово поєднується з грінками з білого хліба. Щоб їх приготувати, з шматочка білого хліба зрізаємо скоринки, ділимо його на 2-3 частини і підсушуємо отримані шматочки на сковороді без масла. Кожну гренку натираємо часником.
Суп-пюре з селери кореневого і черешкової з копченою грудинкою
Інгредієнти: м'ясний або курячий бульйон - 750 мл; вершки 10 %-ної жирності - 200 мл; корінь селери - 500 г; черешки селери - 500 г; копчена грудинка - 200 г; рослинне масло - 20 мл; сіль, перець - за смаком. Приготування Корінь селери очистити і разом з черешками нарізаємо кубиками. Перекладаємо їх у каструлю з бульйоном і варимо на невеликому вогні до готовності овочів. Грудинку нарізаємо шматочками і обсмажуємо на рослинному маслі до хрусткої скоринки. Коли селера буде готовий, перетираємо суп до стану пюре, додаємо вершки, знову доводимо до кипіння, солимо, перчимо за смаком. Перед подачею на стіл в кожну тарілку викладаємо трохи обсмаженої грудинки і пару гілочок петрушки.