Куліш або по-іншому, пшоняна кашка з цибулею і шкварками - це ситний густий суп, який готували ще козаки в польових умовах. Щоб правильно зварити справжній козацький куліш в домашніх умовах, необхідні два важливих компоненти - сало і пшоно. Для густоти в суп зазвичай кладуть картоплю, овочі, гриби. Давайте розглянемо з вами деякі рецепти приготування кулешу будинку і порадуємо рідних смачним і ситним обідом!
Суп куліш - рецепт
Інгредієнти: свинина - 200 г; пшоняна крупа - 100 г; картопля - 3 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; морква - 1 шт.; сіль, перець, лавровий лист - за смаком; зелень - для прикраси; сало - для смаження. Приготування Як готувати справжній куліш? Картоплю, цибулю, моркву чистимо і потім нарізаємо невеликими кубиками. У киплячий м'ясний бульйон, кладемо картоплю і уварюють його протягом 3 хвилин на слабкому вогні. Далі висипаємо промиту пшонку, накриваємо кришкою і готуємо 5 хвилин. Цим часом обсмажуємо на салі моркву з цибулею, акуратно перекладаємо в суп, солимо, перчимо за смаком і довариваем до повної готовності. Перед подачею на стіл прикрашаємо блюдо свіжою зеленню.
Куліш в мультиварці
Інгредієнти: свинина - 200 г; картопля - 4 шт.; морква - 2 шт.; пшенична крупа - 1 ст.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; сіль, спеції, лавровий лист - за смаком; рослинне масло - 1 ст. ложка. Приготування Як приготувати куліш? Для початку виставляємо на мультиварці програму «Випічка» на 60 хвилин. У чашу наливаємо масло і гарненько нагріваємо його. Потім очищаємо від лушпиння ріпчасту цибулю, промиваємо і подрібнюємо. Перекладаємо його в розігріту каструлю і обсмажуємо.
Цим часом чистимо моркву, моєму і дрібно натираємо на тертці. Додаємо до репчатому луку, перемішуємо і готуємо протягом 5 хвилин.
М'ясо обробляємо і нарізаємо невеликими шматочками. Додаємо до обжарке, закриваємо каструлю кришкою
і залишаємо готуватися всі разом до закінчення програми «Випічка», періодично помішуючи.
Картоплю чистимо і ріжемо соломкою. Пшоно промиваємо кілька разів під холодною водою і перебираємо. Після закінчення «Випічки», виставляємо режим «Гасіння». Кладемо в чашу пшонку, порізану картоплю, солимо за смаком, додаємо лавровий лист і спеції. Заливаємо все гарячою кип'яченою водою, накриваємо кришкою і готуємо суп куліш в мультиварці приблизно 1 годину. Готову страву розливаємо по тарілках і подаємо до столу!
Якщо ви більше любите звичайні супчики, то пропонуємо вам рецепт затирухи і супу-локшини .