На Русі з давніх часів приділяли велику увагу перших страв. Жоден обід, ні в будні, ні у свято не обходився без першого. І якраз одним з найдавніших страв російської кухні, на ряду з юшкою є щі. Є безліч рецептів приготування щів, їх готують з м'ясом і грибами, з капустою і зі щавлем. Класичний рецепт щей включає в себе використання квашеної капусти, але також часто застосовують і свіжу білоголову. Кілька цікавих рецептів, як готувати борщ, наведені нижче.
Щі з молодої капусти - рецепт
Інгредієнти: капуста мелена - 400 г; цибуля ріпчаста - 2 шт.; морква середня - 1 шт.; картопля - 4 шт.; помідор свіжий - 1 шт.; м'ясо - 400 г; томатна паста - 1 ст. ложка; лимонна кислота - на кінчику ножа; сіль - за смаком. Приготування Спочатку моєму м'ясо (рецепт м'ясних щей допускає використання будь-якого виду м'яса), ріжемо його на шматочки, заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння. Потім знімаємо піну, що утворилася, кладемо в бульйон цілу очищену цибулину і варимо до готовності м'яса. Після цього цибулину виймаємо і викидаємо, вона нам більше не потрібна, всі свої смакові якості вона вже віддала при варінні. Картоплю нарізаємо брусочками, капусту шаткуємо й викладаємо овочі в бульйон. Тепер робимо зажарку: на сковорідці з олією злегка обсмажуємо спочатку моркву, натерту на крупній тертці, потім додаємо подрібнену цибулю і протертий помідор. Коли овочі придбають золотистий колір, додаємо 1 столову ложку томатної пасти, перемішуємо і виливаємо зажарку в каструлю. Коли всі компоненти проварятся разом, додаємо сіль за смаком і зовсім трохи лимонної кислоти (на кінчику ножа). Ось і все, наш капустяний суп готовий.
Якщо ж ви з якихось причин не вживаєте м'ясо, можете змінити цей рецепт і приготувати борщ без м'яса, на овочевому бульйоні.
Борщ з куркою - рецепт
Інгредієнти: куряче філе - 500 г; картопля - 6 шт.; капуста - 05 качана; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; помідори - 2 шт.; солодкий перець - 1 шт.; рослинне масло - 1 ст. ложка; кріп, сіль, чорний мелений перець - за смаком. Приготування Куряче філе відварюємо в підсоленій воді до готовності, потім м'ясо виймаємо і ріжемо кубиками. Перець і картоплю нарізаємо брусочками, помідори - кубиками, моркву натираємо на крупній тертці, цибулю ріжемо дрібними кубиками, а капусту шаткуємо. На сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо моркву з цибулею, потім додаємо перець і помідори, тушкуємо все разом близько 5 хвилин. У киплячий бульйон викладаємо картоплю, капусту і варимо 5 хвилин, потім додаємо зажарку і варимо ще 10 хвилин. Після цього додаємо відварене куряче м'ясо і проварюємо 3-4 хвилини. Додаємо подрібнений кріп і чорний мелений перець за смаком. Як тільки щі закипіли, вимикаємо вогонь і подаємо щі до столу зі сметаною. Взявши за основу рецепт курячих яйця, ви сміливо можете замінити куряче м'ясо на яловичину, кролятину або навіть свинину.
Капусняк з грибами - рецепт
Інгредієнти: м'ясний бульйон - 25 л; сушені білі гриби - 70 г; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; квашена капуста - 500 г; томатна паста - 50 р; сметана - 2 ст. ложки; чорний перець міськком - 7 шт.; борошно - 1 ст. ложка; лавровий лист - 2 шт.; сіль, зелень - за смаком. Приготування Сушені білі гриби відварюємо до готовності в м'ясному бульйоні, потім подрібнюємо їх. Цибулю дрібно ріжемо, моркву натираємо на тертці і протушиваем на рослинному маслі разом з квашеною капустою. Потім додаємо томатну пасту, сметану і тушкуємо ще хвилин 5. У киплячий бульйон викладаємо гриби і протушковані овочі, додаємо перець горошком, лавровий лист і борошно, попередньо розведену в 50 мл бульйону. Проварюємо все разом ще хвилин 10. Перед подачею на стіл в кожну тарілку кладемо трохи подрібненої зелені і сметани.