Вернуться назад Распечатать

Щі - рецепт

Щі - рецепт
На Русі з давніх часів приділяли велику увагу перших страв. Жоден обід, ні в будні, ні у свято не обходився без першого. І якраз одним з найдавніших страв російської кухні, на ряду з юшкою є щі. Є безліч рецептів приготування щів, їх готують з м'ясом і грибами, з капустою і зі щавлем. Класичний рецепт щей включає в себе використання квашеної капусти, але також часто застосовують і свіжу білоголову. Кілька цікавих рецептів, як готувати борщ, наведені нижче.

Щі з молодої капусти - рецепт


Інгредієнти:

  • капуста мелена - 400 г;

  • цибуля ріпчаста - 2 шт.;

  • морква середня - 1 шт.;

  • картопля - 4 шт.;

  • помідор свіжий - 1 шт.;

  • м'ясо - 400 г;

  • томатна паста - 1 ст. ложка;

  • лимонна кислота - на кінчику ножа;

  • сіль - за смаком.


  • Приготування
    Спочатку моєму м'ясо (рецепт м'ясних щей допускає використання будь-якого виду м'яса), ріжемо його на шматочки, заливаємо холодною водою і доводимо до кипіння. Потім знімаємо піну, що утворилася, кладемо в бульйон цілу очищену цибулину і варимо до готовності м'яса. Після цього цибулину виймаємо і викидаємо, вона нам більше не потрібна, всі свої смакові якості вона вже віддала при варінні. Картоплю нарізаємо брусочками, капусту шаткуємо й викладаємо овочі в бульйон. Тепер робимо зажарку: на сковорідці з олією злегка обсмажуємо спочатку моркву, натерту на крупній тертці, потім додаємо подрібнену цибулю і протертий помідор. Коли овочі придбають золотистий колір, додаємо 1 столову ложку томатної пасти, перемішуємо і виливаємо зажарку в каструлю. Коли всі компоненти проварятся разом, додаємо сіль за смаком і зовсім трохи лимонної кислоти (на кінчику ножа). Ось і все, наш капустяний суп готовий.
    Якщо ж ви з якихось причин не вживаєте м'ясо, можете змінити цей рецепт і приготувати борщ без м'яса, на овочевому бульйоні.

    Борщ з куркою - рецепт


    Інгредієнти:

  • куряче філе - 500 г;

  • картопля - 6 шт.;

  • капуста - 05 качана;

  • цибуля - 1 шт.;

  • морква - 1 шт.;

  • помідори - 2 шт.;

  • солодкий перець - 1 шт.;

  • рослинне масло - 1 ст. ложка;

  • кріп, сіль, чорний мелений перець - за смаком.


  • Приготування
    Куряче філе відварюємо в підсоленій воді до готовності, потім м'ясо виймаємо і ріжемо кубиками. Перець і картоплю нарізаємо брусочками, помідори - кубиками, моркву натираємо на крупній тертці, цибулю ріжемо дрібними кубиками, а капусту шаткуємо. На сковороді розігріваємо олію, обсмажуємо моркву з цибулею, потім додаємо перець і помідори, тушкуємо все разом близько 5 хвилин. У киплячий бульйон викладаємо картоплю, капусту і варимо 5 хвилин, потім додаємо зажарку і варимо ще 10 хвилин. Після цього додаємо відварене куряче м'ясо і проварюємо 3-4 хвилини. Додаємо подрібнений кріп і чорний мелений перець за смаком. Як тільки щі закипіли, вимикаємо вогонь і подаємо щі до столу зі сметаною. Взявши за основу рецепт курячих яйця, ви сміливо можете замінити куряче м'ясо на яловичину, кролятину або навіть свинину.

    Капусняк з грибами - рецепт


    Інгредієнти:

  • м'ясний бульйон - 25 л;

  • сушені білі гриби - 70 г;

  • морква - 1 шт.;

  • цибуля - 1 шт.;

  • квашена капуста - 500 г;

  • томатна паста - 50 р;

  • сметана - 2 ст. ложки;

  • чорний перець міськком - 7 шт.;

  • борошно - 1 ст. ложка;

  • лавровий лист - 2 шт.;

  • Щі - рецепт
  • сіль, зелень - за смаком.


  • Приготування
    Сушені білі гриби відварюємо до готовності в м'ясному бульйоні, потім подрібнюємо їх. Цибулю дрібно ріжемо, моркву натираємо на тертці і протушиваем на рослинному маслі разом з квашеною капустою. Потім додаємо томатну пасту, сметану і тушкуємо ще хвилин 5. У киплячий бульйон викладаємо гриби і протушковані овочі, додаємо перець горошком, лавровий лист і борошно, попередньо розведену в 50 мл бульйону. Проварюємо все разом ще хвилин 10. Перед подачею на стіл в кожну тарілку кладемо трохи подрібненої зелені і сметани.