Супи-пюре мають не дуже солідну репутацію, більшість вважає, що це щось на зразок дитячого харчування. І абсолютно марно, адже смачно приготований протертий суп - це повноцінне блюдо, здатне задовольнити смак будь-якого гурмана. Супи-пюре готують з овочів, круп, м'яса. Основою може служити як овочевий бульйон, так і м'ясною. Найуживанішою різновидом цього супу є картопляний суп-пюре. У свою чергу картопляний суп-пюре готують як з грибами, з м'ясом (дієтичний варіант з куркою або індичкою), так і з сирами різних сортів. Крім того, для отримання більш м'якого смаку і ніжною консистенції картопляний суп-пюре розводять вершками або молоком. Ми пропонуємо на вибір кілька простих у приготуванні рецептів картопляного супу-пюре, які ви можете адаптувати до своїх вподобань.
Картопляний суп-пюре з грибами
Цей рецепт картопляного супу-пюре - з печерицями, але ви можете з успіхом замінити їх білими грибами або зморшками.
Інгредієнти: картопля - 7-8 шт; цибуля ріпчаста - 1 шт.; печериці - 200 г; морква - 1 шт.; сіль, перець, спеції за смаком зелень. Приготування Варимо картоплю, зливаємо відвар в окрему ємність. Подрібнюємо картоплю в блендері. Моркву і цибулю нарізаємо кубиками, гриби невеликими шматочками. Обсмажуємо на сковороді цибулю і моркву. Окремо обсмажуємо гриби 7-8 хвилин. Під збитий картопля вводимо обсмажені овочі, гриби і розбавляємо картопляним відваром, доводимо до кипіння. Оформляємо готовий грибний крем-суп зеленню, можна подати смажені грінки.
Суп-пюре картопляний з куркою
Класичний варіант супу-пюре на курячому бульйоні з додаванням подрібненого курячого м'яса.
Інгредієнти: грудка куряча - 500 г; картопля - 6 шт.; морква - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; білі сухарі; сир «Пармезан»; петрушка; сіль, перець за смаком. Приготування Курку опускаємо в киплячу воду (2 - 25 літра) і варимо 15 хвилин, прибираючи піну по необхідності. Додаємо в бульйон картоплю, цибулю та моркву, варимо до готовності. Виймаємо м'ясо і овочі, подрібнюємо у блендері, додаємо бульйон, доводимо до кипіння. Подаємо з сухарями, зеленню, тертим сиром.
Картопляний суп-пюре з сиром і грінками
Інгредієнти: курячий (або овочевий) бульйон - 1 л; картопля - 500-700 г; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; плавлений сирок - 3 шт.; вершкове масло - 1 ст. ложка; білий хліб; білий перець, сіль. Приготування Овочі нарізаємо кубиками. Змащуємо форму для запікання олією, викладаємо нарізану цибулю, моркву і картоплю. Ставимо в духовку (200 градусів), запікаємо до появи золотистої скоринки. Додаємо запечені овочі в киплячий бульйон і варимо до готовності картоплі. Тремо на тертці плавлені сирки і додаємо в суп. Після закипання проварюємо кілька хвилин, щоб сирки розплавилися остаточно. Знімаємо з вогню, пюрируем в блендері. Скибочки білого хліба обсмажуємо з обох сторін на вершковому маслі, натираємо часником і подаємо до супу.
Картопляний суп-пюре з вершками
Інгредієнти: картопля - 800 г; цибуля ріпчаста - 2 шт.; часник - 1 головка; масло рослинне - 2 ст. ложки; масло вершкове - 10 г; вершки 10-20% жирності - 200 мл; перець чорний мелений, сіль за смаком; петрушка свіжа. Приготування Цибулю чистимо і ріжемо півкільцями. Картоплю ріжемо великими брусочками. У казані обсмажуємо цибулю, поки він не стане прозорим. Додаємо картоплю і заливаємо кип'яченою водою (07-08 літра). Варимо 20-25 хвилин, поки не звариться картопля. Часник очищаємо, якщо зубки дуже великі ріжемо на 2-3 частини. Обсмажуємо часник на вершковому маслі. У готову картоплю вводимо обсмажений часник і варимо все разом 1-2 хвилини. Порціями пюрируем в блендері картоплю, цибулю і часник, потроху додаючи бульйон, в якому варилися овочі. Перелити все в каструлю, додаємо вершки, солимо і перчимо, доводимо до кипіння, знімаємо з плити і відразу ж подаємо вершковий суп до столу, прикрасивши зеленню.