Бурячник, рецепт якої буде наведено нижче, є освіжаючим стравами російської кухні, яке відмінно підійде в якості легкого літнього обіду або вечері. Таке блюдо додає сили всім, хто шалено втомився від літньої спеки і хоче випробувати рецепти холодних супів крім знаменитої окрошки на кефірі , або квасі .
Суп ботвинья
Інгредієнти: кислі щі - 15 л; відварна риба (сьомга, лосось, форель) - 500 г; бадилля бурякова - 100 г; кропива - 100 г; щавель - 100 г; шпинат - 100 г; огірок - 2 шт.; цибуля зелена - 1 пучок; кріп - 1 пучок; сіль - 5 р; лід - 200 р. Приготування Для приготування ботвиньї насамперед необхідно підготувати зелень, для цього все листя бадилля, кропиви, шпинату і щавлю слід укласти в каструлю, залити їх холодною водою і відварити на повільному вогні. Варену зелень потрібно виловити з води, розтерти в кашку і дати їй охолонути.
Поки зелень сохне, можна зайнятися огірками. Їх необхідно очистити від шкірки, нарізати дрібними квадратами, перемішати разом з сіллю і дрібно порубаним кропом.
Далі до розтертої зелені слід додати щі, які, при бажанні, можна замінити білим квасом. Слідом за рідиною потрібно висипати огіркову масу і ретельно перемішати всі інгредієнти.
Перед подачею в кожну тарілку додається лід, який заливається ботвиньєю. Відварна риба подається в окремому посуді.
Якщо у вашому розпорядженні зовсім немає вільного часу, наступний рецепт допоможе відповісти на питання, як приготувати ботвинью за 30 хвилин.
Інгредієнти: квас - 1 л; лавровий лист - 1 шт.; цукор - 1 ч. ложка; сіль - 5 р; хрін - 1 ст. ложка; кріп - 50 г; бадилля бурякова - 250 г; щавель - 250 г; морква - 1 шт.; цибулю зелений - 100 р; цибуля ріпчаста - 1 шт.; редис - 2 шт.; огірок - 2 шт.; лосось філе - 500 р. Приготування Для початку необхідно очистити моркву і цибулю і нарізати їх дрібними кубиками, після чого обсмажити на сковороді протягом 2 хвилин. Філе лосося слід нарізати великими шматками і відкласти в сторону.
У каструлю з водою потрібно відправити моркву з цибулею і варити їх до кипіння, після чого додати в каструлю філе риби. Разом з рибою треба додати перець, лавровий лист, сіль і ретельно перемішати інгредієнти. Через 7 хвилин необхідно
дістати рибу з каструлі, а бульйон процідити.
Наступний етап приготування ботвиньї полягає в нарізанні щавлю і бурякової гички - різати зелень необхідно тонкою соломкою. Далі в сотейник потрібно вилити рибний бульйон, додати до нього нарізану зелень і варити її 2 хвилини після кипіння. Після цього зелень слід процідити і перемолоти за допомогою блендера або через сито.
Далі необхідно дрібно порізати огірки, зелений лук і редис, додати до овочів хрін і цукор і ретельно все перемішати.
Тепер можна приступати до подачі ботвиньї. Спочатку на тарілку ставиться лід, потім огіркова маса, яка покривається протертою зеленню і заливають квасом. Відварна риба подається на окремій тарілці.