Як приготувати капусняк, рецепти якого сьогодні обчислюються сотнями? Як не помилитися з інгредієнтами і їх правильним поєднанням? Саме на ці питання ми постараємося дати максимально повну відповідь, представивши вашій увазі кілька абсолютно різних рецептів, кожен з яких відповідає всім правилам приготування даної страви.
Рецепт капусняку з квашеної капусти
Інгредієнти: капуста квашена - 300 г; свинина - 400 г; цибуля - 2 шт.; картопля - 4 шт.; пшоно - 3 ст. ложки; морква - 1 шт.; томатна паста - 2 ст. ложки; лавровий лист - 1 шт.; сіль - 5 р; перець - 5 р; часник - 1 зубчик. Приготування Готується справжній суп, капусняк із пшоном, однак при бажанні його можна замінити на рис, тоді у вас вийде капусняк з рисом.
Для початку необхідно зайнятися м'ясом, промити його, залити 25 л води, додати до нього лавровий лист і поставити варитися на годину.
Поки вариться м'ясо, можна зайнятися іншими продуктами. Картоплю, моркву і цибулю потрібно почистити. Чищений, але не різану картоплю слід відправити варитися в каструлю з м'ясом, а через 20-25 хвилин дістати його і розім'яти виделкою в тарілці.
Коли ви дістанете з каструлі картоплю, додайте в бульйон капусту з пшоном і теж варіть 25 хвилин. Якщо ви використовуєте рис замість пшона, додавати його слід ближче до кінця, разом з томатною заправкою.
Поки вариться капуста, слід обсмажити дрібно посічену цибулю і натерту моркву на рослинному маслі. Далі необхідно додати до них томатну пасту, розведену водою, і смажити ще кілька хвилин. Нарешті, розім'яту картоплю, часник, сіль і перець потрібно змішати з томатною заправкою і додати її в каструлю, після чого варити капусняк на повільному вогні ще 15-20 хвилин.
Перед подачею бажано дати страві настоятися.
Готувати капусняк український можна як з квашеної, так і зі свіжої капусти. Останній рецепт приготування капусняку відрізняється набором вихідних інгредієнтів.
Капусняк з свіжої капусти
Інгредієнти: м'ясо (яловичина або свинина) - 400 г; капуста свіжа - 400 г; цибуля - 2 шт.; картопля - 5 шт.; морква - 1 шт.; паста томатна - 3 ст. ложки; перець - 5 р; сіль - 10 г; пшоно - 2 ст. ложки. Приготування М'ясо необхідно промити, відправити в глибоку каструлю з холодною водою і варити на повільному вогні до напівготовності. Також не забудьте зняти пінку, коли м'ясо почне закипати.
Поки готується бульйон, можна зайнятися овочами, а саме - почистити картоплю, цибулю та моркву, останню натерти на тертці, а цибулю нарізати кубиками. Капусту необхідно настругати тонкою соломкою.
Через 10-15 хвилин після того, як м'ясо закипить, необхідно додати в каструлю цілий картоплю і відварити до готовності. Готову картоплю потрібно виловити з бульйону і розім'яти виделкою. Дуже велику картоплю можна розрізати перед додаванням в каструлю на кілька частин.
Після картоплі слід додати в бульйон капусту, а поки вона вариться, зайнятися приготуванням заправки. Для цього потрібно
обсмажити цибулю з морквою на олії, додати до них томатну пасту і пшоно і згасити ретельно розмішані продукти 5-7 хвилин.
Отриману заправку необхідно відправити в каструлю з м'ясом і варити капусняк ще 15 хвилин, після чого вимкнути вогонь і обов'язково дати страві настоятися.
Якщо розлити капусняк по тарілках відразу, його смак буде помітно відрізнятися від справжнього українського чи польського страви. Коли ж суп настояти 30-40 хвилин, всі інгредієнти просочуються ароматами один одного, а кожен, хто пробує це блюдо вперше, обов'язково просить добавки.
Хочете ще більше класично рецептів на вашому столі? Тоді випробуйте рецепти автентичної юшки і кулеша і приємного вам апетиту!