Солянка - популярний традиційне блюдо російської кухні - являє собою густий гострий суп заправного типу, приготований на крутому бульйоні з додаванням різноманітних компонентів, зазвичай це риба, м'ясо та м'ясні продукти, солоні або мариновані гриби, солоні огірки, каперси, оливки, лимон, і ін приготування солянок також використовують сухі гострі приправи, цибуля, морква, часник, ароматні коріння і зелень (кріп, петрушку, та ін).
Відомі рецепти солянки трьох видів: м'ясні солянки (або солянки з ковбасою ), грибні та рибні.
В рибні солянки збірні кладуть сиру, копчену і/або солону, в'ялену рибу різних сортів.
Особливо смачні рибні солянки виходять з сьомги та інших лососевих видів риб. Зрозуміло, по можливості, краще використовувати дику рибу, а не вирощені в ставках промисловим способом.
Рецепт рибної солянки з сьомги (або горбуші) - рецепт приготування
Інгредієнти: сьомга (або горбуша) - близько 1200 м; оливки без кісточок темні - 15 шт.; оливки без кісточок світлі - 15 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; перець солодкий червоний - 1-2 шт.; перець гострий червоний - 05-1 шт.; морква - 1 шт.; помідори червоні стиглі - 4 шт.; часник - 2-4 зубчики; олія рослинна (або натуральне вершкове масло) - 4 ст. ложки; лавровий лист - 4-5 шт.; насіння перцю різних видів - 5-8 шт.; лимон - 1 шт.; зелень кінзи, кропу і петрушки; сіль. Приготування Очистимо рибу від луски, выпотрошим, видалити зябра і разделаем на філе. Усе ретельно промиємо. Голову, шкіру, хребет з кістками і плавники складемо в супову каструлю. Заллємо рибу холодною водою (близько 3 л) і доведемо до кипіння. Акуратно знімемо піну і зменшимо вогонь. Додамо в каструлю очищену цибулину, моркву, нарізану великими брусочками, коріння петрушки, горошини перцю і лавровий лист. Варимо протягом 30-40 хвилин, продовжуючи знімати піну. Бульйон проціджуємо, решта викидаємо.
Другу цибулину нарізаємо тонкими півкільцями і пасеруємо в окремій сковороді на олії до зміни кольору. Додаємо солодкий перець, нарізаний короткою соломкою, гострий перець, нашатковану як можна дрібніше, і оливки, нарізані колечками. Обсмажуємо, помішуючи, протягом 5 хвилин. Додаємо помідори, нарізані скибочками, і тушкуємо ще 5 хвилин на слабкому вогні.
Рибне філе ріжемо невеликими шматочками, закладаємо їх у суп разом з пассеровкой і варимо протягом 5-8 хвилин. Присаливаем за смаком. Розливаємо готову солянку в супові тарілки або чашки, приправляємо подрібненим часником і зеленню. У кожну порцію кладемо по часточці лимона. Можна додати і по ложці натуральної сметани.
До такого супу добре подавати охолоджену горілку, джин або світлі столові вина.
Рибна солянка з осетрини світла
Інгредієнти: будь-яка риба осетрової, або лососевої породи - близько 1200 м; цибуля ріпчаста - 2 шт.; оливки без кісточок темні - 15 шт.; оливки без кісточок світлі - 15 шт.; рис чистий довгозерний - 2-3 ст. ложки; молода картопля світлий довгастий - 3-4 шт. невеликого розміру; каперси консервовані - 2-4 ст. ложки; коріння петрушки - 1-2 шт.; лавровий лист - 4-5 шт.; рослинна олія - 4 ст. ложки; перець горошком - 5-8 шт.; перець чорний мелений; часник - 2-4 зубчики; лимон - 1 шт.; зелень (петрушка, кінза, базилік і розмарин); сіль. Приготування Промиємо картоплю, але не чистимо.
Разделаем рибу. Голову, хвіст і плавники помістимо в каструлю, заллємо холодною водою і зваримо (40 хвилин) з додаванням цибулі (цілком), коріння петрушки, перцю-горошку і лаврового листа. Бульйон процідимо, решта викинемо.
У сковороді обсмажимо цибулю, порізану тонкими півкільцями, на рослинному маслі до зміни кольору. Додамо оливки, нарізані кружальцями, і каперси. Пасеруємо, помішуючи, протягом 5-8 хвилин на слабкому вогні.
Кожну картоплину розрізаємо на 4 частини вздовж хрест-навхрест) і закладаємо в бульйон разом з рисом. Варимо протягом 5 хвилин після закипання, потім додаємо вміст сковороди і рибу, нарізану шматочками, зручними для їжі. Готуємо ще 5-8
хвилин.
Готову солянку розливаємо по тарілках, або суповым чашках, і приправляємо чорним меленим перцем, подрібненою зеленню і часником. У кожну тарілку додаємо 1-2 часточки лимона.
Під таке вишукане блюдо можна подати горілку, джин, гірку настойку або світле столове вино.
Можна приготувати на швидку руку смачну солянку з рибних консервів. У цьому варіанті набір всіх компонентів крім риби та маніпуляції з ними виглядають приблизно також, лише риба консервована в маслі, закладається в суп за 3 хвилини до готовності.