Бобова рослина маш (його ще називають мунг або золотиста квасоля) широко застосовується в національних кухнях країн Середньої і Південно-Східної Азії. У кулінарії використовуються як цільні, так і подрібнені боби. Крохмаль, отриманий з маша, є компонентом однієї з різновидів локшини.
Маш схожий на дрібний горошок темно-зеленого кольору зі злегка блискучою поверхнею.
Дуже смачні супи з махаємо, які нагадують супи з сочевиці . Кулінари радять перед приготуванням супу з маша боби замочувати на 15 - 2 години.
Суп з маша вегетаріанський (дав)
Інгредієнти: боби маш - 2/3 склянки; картопля - 2 шт.; морква - 1 шт.; капуста (кольорова або білокачанна) - 100 г; зелень (петрушка і кріп) - кілька гілочок; спеції (чорний мелений перець, зіра, лавровий лист); рослинне масло. Приготування Кип'ятимо 1 л води, висипаємо маш, кидаємо пару лаврових листків. Нарізаємо кубиками картоплю, капусту. Якщо використовується кольорова капуста, то розбираємо на суцвіття. Коли маш досить розвариться, додаємо овочі в каструлю. Натираємо на тертці моркву. На розпеченому рослинному маслі обсмажуємо зіре і кладемо в сковороду моркву, яку смажимо до м'якості. У бульйон з відварними овочами викладаємо вміст сковороди, солимо і даємо покипіти ще кілька хвилин. Додаємо перець і зелень. Суп готовий!
Якщо ви не дотримуєтеся суворої вегетаріанської дієти, можете покласти в суп сметану.
Пропонуємо також рецепт супу з маша з овочами на м'ясному бульйоні.
Суп з маша з овочами
Інгредієнти: яловичий фарш - 300 г; боби маш - 1 склянка; борошно - 3 ст. ложки; масло вершкове - 50 г; морква - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; зелень (петрушка і кріп) - кілька гілочок; спеції (чорний мелений перець, куркума, коріандр); рослинне масло. Приготування Ставимо кип'ятити каструльку з двома літрами води. Обсмажуємо нарізану півкільцями цибулю, терту моркву і фарш в розігрітому рослинному маслі. Викладаємо у киплячу воду піджарку і замочений заздалегідь маш. Коли боби гарненько розваряться, додаємо сіль і спеції.
Важливо: сіль в суп кладемо тільки тоді, коли маш буде готовий, в іншому випадку боби вийдуть твердими, «задубевшими».
Вершкове масло розтоплюємо на сковороді пасеруємо борошно до золотистого кольору. Заправляємо суп гарячої пасерування і посипаємо зеленню.
До наваристого супу з крупи маш прийнято подавати нарізку з свіжих овочів (помідори, огірки, болгарський перець) і підсушені сухарики.
Любите супи з бобових? Тоді спробуйте приготувати густий квасолевий суп з м'ясом .