Чомусь кропива чітко асоціюється у багатьох людей з голодом. Ось, мовляв, у військові часи їсти було нічого, їли навіть кропиву. Адже дійсно, якщо б не кропива, може бути багатьох з тих, що живуть нині з нами б не було.
Кропива - це природна скарбничка вітамінів. За змістом аскорбінової кислоти вона перевершує чорну смородину, а за вмістом каротину - морква і обліпиху. Крім цього в ній міститься безліч вітамінів і мікроелементів. Нерозумно було б цей дар природи не використовувати, використовуючи штучні добавки замість натуральної життєвої сили.
З кропиви готують чимало страв, ми ж сьогодні поговоримо про те, як зробити суп з кропиви.
збирайте кропиву тільки в місцях віддалених від доріг, і екологічно безпечних; для їжі потрібно збирати тільки верхні, молоді листочки кропиви; щоб кропива не жалила, листя потрібно трохи пом'яти або обшпарити окропом. Суп з кропиви з яйцем
Інгредієнти: яловичина з кісточкою - 500 г; кропива - 200 г; картопля - 700 г; яйце - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; сіль, перець - за смаком; сметана. Приготування Варимо яловичий бульйон . Дрібно наріжемо цибулька, і присмажимо з крапелькою масла. Картопля наріжемо кубиками. Кропиву дрібно нашинкуем. У бульйон додаємо картоплю. Через 15 хвилин кладемо в суп підсмажену цибулю і кропиву, нехай покипить хвилин п'ять.
Збиваємо (можна виделкою) два яйця, і виливаємо суміш у суп, інтенсивно розмішуючи суп ложкою. Смачний такий суп з кропиви зі сметанкою.
Суп з кропиви з м'ясом
Інгредієнти: куряча грудинка - 500 г; кропива - 300 г; щавель - 200 г; цибуля ріпчаста - 1 шт.; яйця (круто) - 3 шт.; борошно - 05 ст. ложки морква - 1 шт.; сметана; масло рослинне для обсмажування; зелень; сіль, перець - за смаком. Приготування Готуємо курячий бульйон.
Листя кропиви гарненько промиваємо, і на п'ять хвилин опускаємо в каструльку з окропом, нехай покипить. Потім щавель і кропиву пропускаємо через м'ясорубку.
З цибулі і моркви робимо піджарку, заправивши її ложечкою борошна.У бульйон опускаємо щавель, кропиву і піджарку. Варимо приблизно 10 хвилин.
Готовий ароматний суп заправляємо сметаною, а в тарілку кладемо половинку крутого яйця.
Якщо ви віддаєте перевагу більш ситні супи, то можете варити такий суп з додаванням картоплі.
Суп зі свіжої кропиви - настільки смачна і корисна їжа, що якщо ви до цих пір жодного разу його не готували, то спробуйте - не пошкодуєте.