У спекотний літній сезон окрошка - незамінна їжа: і втамовує голод чудово освіжає. Окрошка може бути і вегетаріанської і з додаванням м'яса або ковбаси. Заправляють окрошку зазвичай квасом, кефіром, айраном, з додаванням мінеральної води, або сироваткою. Ми розповімо вам про те, як приготувати окрошку на м'ясному бульйоні. Власне, рецепт окрошки на бульйоні відрізняється від традиційного тим, що заправляють її м'ясним бульйоном - курячим або яловичим.
Окрошка на м'ясному бульйоні з кефіром
Інгредієнти: відварна яловичина - 250 г; яловичий бульйон; жирний кефір; картопля - 4-5 шт.; огірок свіжий - 3 шт.; цибуля молодий з зеленими пір'ям - 5 шт.; яйце - 4 шт.; кріп - 1 пучок. Приготування Картоплю, яйця і м'ясо ріжемо кубиками, шаткуємо огірок (можна на крупній тертці). Нарізаємо цибулю і кріп. Все перемішуємо і солимо. Подаємо, додавши м'ясний бульйон і кефір 2:1 можна також додати в окрошку на кефірі свіжовичавлений лимонний сік.
Окрошка на яловичому бульйоні
Інгредієнти: яловичина - 300 г; картопля - 3 шт.; редис - 8-10 шт.; свіжі огірки - 3 шт.; яйця - 3 шт.; зелена цибуля - 1/2 пучка; петрушка - 1/2 пучка; м'ясний бульйон - 2 л; сметана - 2 ст. ложки; майонез - 1 ст. ложка; лимонна кислота (свіжовичавлений лимонний сік) - за смаком. Приготування Варимо близько 2-х годин яловичий бульйон . Для того, щоб блюдо вийшло більш ароматним додаємо при варінні бульйону морква, коріння петрушки, цибулю, перець і лавровий лист. Готовий бульйон проціджують, остуджуємо і ставимо в холодильник.
Яловичину ріжемо кубиками. Відварену в мундирі» картоплю, остуджуємо і чистимо від шкірки. Відварені яйця, картопля, огірки, редис дрібно ріжемо кубиками - чим дрібніше, тим смачніше буде окрошка.
Сметану, майонез і лимонну кислоту (можна замінити лимонним соком за смаком) розмішуємо в бульйоні.
Нарізану окрошку, заливаємо бульйоном, ретельно перемішуючи. Підсолюємо, якщо це необхідно. Готову страву поміщаємо в холодильник на годину.
Холодну окрошку прикрашаємо зеленню і подаємо з яловичиною, житнім хлібом і хріном.