Цвітна капуста - одна з найбільш популярних городніх культур. За змістом корисних речовин, дієтичними і смаковими якостями перевершує всі інші види капусти і краще засвоюється організмом людини. Вживання в їжу цвітної капусти запобігає розвитку онкологічних захворювань, проте при подагрі не варто вживати її занадто часто і у великих кількостях.
Цвітна капуста використовується для приготування різних смачних і корисних страв, в тому числі, і супів.
Смачний овочевий суп з цвітної капусти - рецепт
Інгредієнти: цвітна капуста - 300 г; картопля молода - 4 шт. середнього розміру; перець червоний солодкий - 1-2 шт.; молода стручкова квасоля-15-20 стручків; помідори червоні стиглі - 2 шт.; часник - 1-2 зубчики; цибуля-порей - 1 стебло; біле вино - 30 мл; масло рослинне - 30 мл; перець червоний гострий свіжий - за смаком; зелень (базилік, петрушка, розмарин); сухі спеції; сіль. Приготування Цибулю наріжемо тонкими кружечками і спассеруем в сковороді на олії. Додаємо нарізані скибочками помідори, додаємо сіль. Поділлям вина, додамо спеції, приправимо гострим перцем і протушкуйте до зменшення кількості рідини на 2/3.
Видаляємо у стручків квасолі, кінчики і розрізаємо кожен на 3-4 частини. Закладаємо в каструлю разом з вимитим і нарізаною картоплею (з шкіркою). Заливаємо водою, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо протягом 8-10 хвилин. Розбираємо капусту на качанчики (як можна дрібніше). Перець нарізаємо короткою соломкою. Кладемо в каструлю і варимо ще протягом 5-8 хвилин на малому вогні. Додаємо вміст сковороди. Проварюємо 1-2 хвилини. Готовий вегетаріанський суп з цвітної капусти розливаємо в супові чашки або тарілки і приправляємо подрібненою зеленню і продавлений часником.
Готовий суп можна перетворити в овочевий суп-пюре за допомогою блендера.
Тим, хто не бажає харчуватися вегетаріанськими стравами, можна запропонувати за 4-5 хвилин до кінця приготування закласти в суп м'ясні фрикадельки з нежирного фаршу (краще, звичайно ж, домашнього приготування). Формуємо Фрикадельки не більше волоського горіха, тоді вони добре проварятся за 4-6 хвилин. Чи можна зварити суп на м'ясному бульйоні з подальшим додаванням дрібних шматочків вареного м'яса. Краще всього використовувати курятину, яловичину, телятину, індичку.
Смачний сирний суп з цвітної капусти
Інгредієнти: цвітна капуста - близько 200 г; бульйон мясний (яловичий або курячий) - близько 03-05 л; цибулю зелений молодий - 1 пучок; масло вершкове натуральне - 30 г; багет білий - 2 скибочки (можна використовувати сухарики чи готові супові крутони); сир твердий тертий - 200 г; перець чорний мелений; сіль. Приготування Цвітну капусту відваримо окремо в каструлі з водою, воду зіллємо, капусту остудимо і розберемо на дрібні качанчики. Зелена цибуля промиємо, обсушим чистою серветкою і подрібнити ножем. Хліб наріжемо на шматочки і підсушити в духовій шафі на деку. У кожну з чашок або тарілок супових покладемо по порції вареної цвітної капусти. Зверху викладемо сухарики.
Рясно і рівномірно посиплемо подрібненою зеленою цибулею і сиром, натертим на середній тертці.
Використовуємо готовий м'ясний бульйон, заздалегідь зварений за вашим смаком - з лаврушкой, перцем-горошком, гвоздичкой і цибулиною. Зрозуміло, його краще процідити. Акуратно заливаємо гарячим бульйоном підготовлене вміст в супових чашках. Приправляємо сирний суп маленьким шматочком вершкового масла і злегка посипаємо меленим чорним перцем.
Як бачите, підхід до супу мінімалістичний, проте результат, швидше за все, вас не розчарує. Крім того, готувати такий суп швидко і дуже просто.