Борщ - це національне українське блюдо. Замість звичайного хліба до нього часто подають невеликі булочки, политі часниковим соусом - пампушки. Як приготувати борщ з пампушками ми вам зараз і розповімо.
Рецепт борщу з пампушками
Інгредієнти: Для борщу:
м'ясний бульйон - 2 л; капуста - 350 г; буряк - 300 г; морква - 150 г; цибуля - 100 г; солодкий перець - 1 шт.; картопля - 400 г; біла квасоля - 50 г; коріння селери, пастернаку, петрушки - за смаком; свиняче сало - 50 г; томатна паста - 50 р; часник - 3 зубчики; лимонний сік - 1 ч. ложка; сіль, перець, лавровий лист - за смаком; сметана. Для пампушок:
борошно - 300 г; дріжджі сухі - 10 г; молоко - 1 стакан; рослинне масло - 30 мл; цукор - 1 ст. ложка; часник - 3 зубчики; вода - 1 ч. ложка; сіль - 05 ч. ложки. Приготування Розглянемо простий спосіб, як зробити пампушки до борщу. Спочатку підігріваємо молоко. Важливо, щоб воно було теплим, але ніяк не гарячим. Розвести в ньому дріжджі, додаємо рослинне масло (20 мл), цукор, сіль і близько 3 столових ложок борошна. Залишаємо, поки дріжджі не почнуть пузиритися. Після цього починаємо замішувати тісто - в глибоку миску висипаємо борошно, виливаємо дріжджову масу, перемішуємо і добре розминаємо тісто руками. Прибираємо його в тепле місце підходити.
Тепер приступаємо до приготування борщу. Буряк натираємо на крупній тертці і викладаємо на сковороду з рослинним маслом. Спочатку її злегка обсмажуємо, а потім додаємо ополоник бульйону, лимонний сік і тушкуємо на невеликому вогні майже до готовності. В окремій каструлі ставимо варити попередньо вимочену квасоля. У бульйон викладаємо картоплю, порізану великими брусочками, хвилин через 10 додаємо нашатковану капусту. Тепер готуємо зажарку: викладаємо на сковороду з соняшниковою олією овочі в наступному порядку: подрібнену цибулю, натертий на тертці моркву, подрібнені коріння і порізаний соломкою солодкий перець. Хвилин через 10 додаємо в зажарку томатну пасту і близько 100 мл бульйону. Все добре перемішуємо і протушиваем ще хвилин 10. Коли всі овочі будуть готові, викладаємо в бульйон квасолю, зажарку, буряк, додаємо за смаком сіль і перець. Проварюємо все разом ще хвилин 10.
Справжній український борщ з пампушками готують разом з салом, додають його в самому кінці варіння. Натираємо сало на крупній тертці або пропускаємо через м'ясорубку і перемішуємо з подрібненим часником. Додаємо в борщ і перемішуємо.
Повертаємося до пампушкам: підійшло і збільшилася приблизно в 2 рази обминаємо тісто і формуємо з нього невеликі кульки. Викладаємо їх на деко, змащене маслом, і залишаємо підходити. Верх пампушок змащуємо збитим яйцем. Випікаємо при температурі 180 градусів 20-25 хвилин до зарум'янювання. Готуємо соус для пампушок: часник, пропущений через прес, розтираємо з дрібкою солі, додаємо по чайній ложці рослинного масла і води, перемішуємо. Перед подачею до столу кожну пампушку вмочаємо в отриманій суміші. Дуже смачні пампушки до борщу готові.
Перед подачею на стіл борщу бажано настоятися 20 хвилин під закритою кришкою. А потім вже розливаємо його по тарілках, посипаємо зеленню, додаємо сметану і насолоджуємося його смаком разом з часниковими пампушками .
Рецепт часникових пампушок до борщу в мультиварці
Інгредієнти: борошно - 3 склянки; сухі дріжджі - 2 ч. ложки; вода - 200 г; цукор - 1 ст. ложка; сіль - 1 ч. ложка; соняшникова олія - 4 ст. ложки; кріп - за смаком; часник - 2 зубчики. Приготування Дріжджі змішати з цукром і розводимо в теплій воді. Залишаємо хвилин на 10 набухати. Після цього додаємо сіль, соняшникова олія (2 ст. ложки), перемішуємо і поступово вводимо муку. Вимішуємо тісто і залишаємо його на годину підходити.
Після цього формуємо з тіста 7-8 невеликих кульок і викладаємо їх у чашу мультиварки, попередньо змащену олією. Випікаємо пампушки в режимі «Випічка» 60 хвилин з одного боку і 20 хвилин з іншого. Поки готуються пампушки, приготуємо часниковий соус: часник пропускаємо через прес і розтираємо його з рослинним маслом, додаємо трохи подрібненого кропу і перемішуємо.
Подаємо борщ з пампушками приготованими в мультиварці до столу, поливши їх соусом.