Напевно, немає в нашій країні сім'ї, де б не було «свого» сімейного рецепта зеленого борщу. Ми вирішили зробити невеличку добірку про приготуванні зеленого борщу , в яку увійшли і рецепти на м'ясному бульйоні, і без м'яса, і навіть з рисом. Спробуйте, може саме такого рецепта у вашій колекції і не вистачало.
Зелений борщ у мультиварці
Інгредієнти: яловичина - 200-400 г; щавель - пучок; кріп - пучок; картопля - 2 шт.; морква - 1 шт.; болгарський перець - 1 шт.; томатна паста - 2 ст. ложки; соняшникова олія для смаження; сіль, приправи; яйця - 2-4 шт. Приготування Тремо на тертці моркву, перець ріжемо тонкими смужками. Включаємо в мультиварці режим на вибір: «Підсмажування», «Смаження», «Гасіння» або «Випічка». Підсмажуємо нарізані овочі на рослинному маслі, додаємо томатну пасту (можна помідори) і обсмажуємо ще 30 секунд. Картоплю ріжемо кубиками, м'ясо шматочками і додаємо до обсмаженою овочам. Доливаємо 2 л води, солимо, перчимо. Активуємо режим «Суп». Ріжемо кріп і щавель, і закладаємо їх після закінчення програми. Залишаємо хвилин на п'ять, потім при подачі додаємо сметану і рубане варене яйце.
Зелений борщ з кропивою
Інгредієнти: овочевий або грибний бульйон - 2 л; картопля - 5 шт.; морква - 1 шт.; цибулина - 1 шт.; молода кропива - 1 великий пучок; зелена цибуля, кріп, петрушка - за смаком; яйце варене, сметана - при подачі. Приготування Доводимо до кипіння овочевий або грибний бульйон, закладаємо картоплю. Нарізані цибулю і моркву обсмажуємо в рослинному маслі. Кропиву обдаємо окропом і дрібно ріжемо, також ріжемо іншу зелень і додаємо все це в бульйон, коли звариться картопля. Після закладки зелені даємо борщу покипіти ще кілька хвилин, солимо, перчимо. Подаємо з рубаним вареним яйцем і сметаною.
Борщ з зеленим горошком
Інгредієнти: картопля - 600 г; щавель - 200г; молодий зелений горошок - 3 склянки; цибулина - 1 шт.; морква - 1 шт.; кріп, петрушка, зелена цибуля - по 1/3 пучка; сіль, перець, лавровий лист - за смаком; рослинне масло - 5 ст. ложок; вода - 35 л. Приготування У киплячу воду закладаємо нарізану картоплю, після закипання варимо 15-20 хвилин. Дрібно рубаний цибулю і натерту моркву обсмажуємо на рослинному маслі. Викладаємо обсмажені овочі в каструлю, додаємо зелений горошок, солимо, перчимо, додаємо лаврушку, даємо проваритися ще 15 хвилин. Потім додаємо дрібно нарізаний щавель і іншу зелень, варимо ще хвилин п'ять. Подаємо зі сметаною.
Зелений борщ з рисом
Інгредієнти: картопля - 500 г; щавель - 200г; рис - 1/2 склянки; цибулина - 1 шт.; морква - 1 шт.; кріп, петрушка, зелена цибуля - по 1/3 пучка; яйця варені - 5 шт.; сіль, перець, лавровий лист - за смаком; рослинне масло - 5 ст. ложок; вода - 35 л. Приготування Кип'ятимо воду, кладемо нарізану картоплю. Промитий рис кладемо до картоплі і варимо 15 хвилин після закипання. Щавель дрібно ріжемо і викладаємо в каструлю, також закладаємо обсмажені овочі. Додаємо сіль, перець, лавровий лист. Робимо температуру мінімальної і тушкуємо ще 5 хвилин. Закладаємо зелень, проварюємо 5 хвилин, вимикаємо, даємо трохи настоятися. Яйця і сметану додаємо за бажанням порційно.
Зелений борщ з кефіром
Інгредієнти: бульйон (курячий або яловичий) - 3 л; картопля - 500 гр; щавель, зелений лук, петрушка - по 1 пучку; кефір - 1 склянка; яйце варене - 2 шт.; сметана - 4 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування У киплячий бульйон закладаємо нарізану кубиками картоплю і варимо до готовності. Потім додаємо рубаний щавель, зелений лук і петрушку, варимо 10 хвилин. Після цього додаємо кефір і даємо покипіти ще 5 хвилин. Варені яйця подрібнюємо і перетираємо зі сметаною (можна в блендері) і додаємо цю суміш в каструлю, солимо і перчимо.