Сирні супи-пюре з'явилися в арсеналі кулінарів на початку 20 століття, коли навчилися робити плавлені сири, повністю розчиняються в воді. З тих пір вони займають почесне місце у багатьох кухнях світу. У чому популярність цієї страви обумовлена рухливістю рецептури, що дозволяє легко і невимушено імпровізувати з інгредієнтами. Пропонуємо приготувати сирний суп-пюре по одному з наших рецептів.
Сирний суп-пюре з грибами і грінками
Інгредієнти: печериці - 200 г; олія рослинна; сирки плавлені - 2 шт.; цибулю і моркву - по 1 шт.; картопля - 3 шт.; перець, сіль - за смаком; вода - 15 л. Приготування Дрібно рубаємо цибулю, гриби ріжемо тонкими скибочками і пасеруємо на пісному маслі. Нарізані моркву і картоплю, викладаємо в киплячу воду і відварюємо до готовності. Відварені овочі пюрируем в блендері. Овочеве пюре виливаємо назад в каструлю, робимо маленький вогонь, додаємо терті сирки, потім обсмажені гриби з цибулею, солимо і перчимо за смаком. Готуємо на маленькому вогні 10 хвилин, поки сир не розплавиться. До цього супу зазвичай подають грінки, підсмажені на вершковому олії.
Сирний суп-пюре з куркою і сухариками
Інгредієнти: сир плавлений - 400 г; рис - 150 г; картопля - 400 г; курка - 500 г; морква - 150 г; цибуля - 150 г; сіль, перець - за смаком; сухарики - за смаком; зелень. Приготування Варимо бульйон з курки, готове м'ясо виймаємо з бульйону, остуджуємо і ріжемо на шматочки. Даємо бульйону закипіти і засипаємо рис, варимо 10 хвилин. Потім закладаємо нарізаний кубиками картоплю, дрібно рубаний цибулю і терту моркву. Варимо до готовності овочів, додаємо нарізане м'ясо. Знімаємо з вогню, збиваємо блендером в пюре, додаємо плавлений сир, ще раз ретельно перемішуємо. Ставимо суп на маленький вогонь і даємо закипіти. Подаємо із зеленню і білими сухариками.
Сирний суп-пюре в мультиварці
Інгредієнти: куряче філе - 500 г; сир - 200 г; рис - 3 ст. ложки; картопля - 4 шт.; моркву і цибулю - по 1 шт.; болгарський перець - 1 шт.; сіль, перець, лавровий лист - за смаком; зелень петрушки, кропу дрібно нарізана - 2 ст. ложки; пісне масло - 2 ст. ложки; вода - 3 л. Приготування Курку нарізаємо на невеликі шматочки, моркву тремо на тертці, цибулю дрібно рубаємо. Мультиварку встановлюємо на режим «Смаження» («Випічка»), ставимо таймер на 20 хвилин. Наливаємо рослинне масло в каструлю, коли воно нагріється, обсмажуємо цибулю і моркву, часто помішуючи. Потім додаємо картоплю, нарізану кубиками, м'ясо, рис і дрібно нарізаний болгарський перець, солимо і перчимо, заливаємо гарячою водою. Активуємо режим «Суп», час - 60 хвилин. За 10 хвилин до кінця варіння кладемо тертий сир, зелень, лаврушку. Вимикаємо мультиварку і змішуємо суп за допомогою блендера. Потім готуємо ще 5 хвилин на тому ж режимі.
Сирний суп-пюре з креветками
Інгредієнти: картопля - 4 шт.; креветки великі 3 шт.; пармезан - 25 г; креветки заморожені очищені - 250 г; сир плавлений 180 г; кріп - 1 пучок; вода - 1200 мл; сіль - 2 ч. ложки; куркума - 05 ч. ложки; перець чорний мелений - 05 р. Приготування Очищену картоплю ріжемо досить великими шматками, відварюємо до готовності. Готову картоплю пюрируем в блендері. Картопляне пюре викладаємо назад у воду, в якій ми його варили. Перемішуємо до однорідної консистенції і додаємо заморожені креветки, даємо закипіти. Сирки, натерті на тертці, викладаємо в суп. Все добре перемішуємо і тушкуємо на маленькому вогні 8 хвилин до повного розчинення сирків. Солимо, перчимо, додаємо спеції. Кріп дрібно рубаємо і засипаємо в суп, добре перемішуємо і знімаємо з вогню. Даємо трохи постояти. Відварюємо великі креветки. Подаємо порційно, викладаючи в кожну тарілку креветку і присипаючи тонкими пластинками пармезану. Всі суп-пюре з креветками готовий!
Сирний суп-пюре з брокколі і печерицями
Інгредієнти: вода - 2 л; морква - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; брокколі - 400 г; печериці - 400 г; вершки - 200 мл; сирок плавлений - 2 шт.; масло рослинне - 2 ст. ложки; спеції - за смаком. Приготування У киплячу воду кладемо нарізану моркву і цибулину, розрізану навпіл. Коли суп закипить, даємо йому трохи проваритися, розбираємо брокколі на суцвіття і закладаємо в суп, залишаємо варитися. Половину грибів ріжемо і смажимо на пісному маслі. Другу частину грибів кладемо в суп і варимо до готовності моркви. З каструлі виймаємо одну половину цибулини. Вершки наливаємо в миску, додаємо плавлений сир, натертий на тертці. Добре розмішуємо і закладаємо в суп, коли морква буде готова. Потім все змішуємо за допомогою блендера. Подаємо, додавши у тарілку до супу обсмажені гриби.