Холодні супи відомі з незапам'ятних часів, це і всіма улюблена окрошка, і ботвинья і різноманітні холодні супи з буряка, звані «холодник» або «борщ». У старих рецептах є одна цікава подробиця: у горщик з приготованим супом кидали холодну зелену жабу, для охолодження страви. Мабуть, ми можемо обійтися без такої екзотики, але холодник все ж варто того, щоб його спробувати.
Холодний суп з буряка №1
Інгредієнти: буряк (запечений) - 2 шт.; яйце варене - 4 шт.; огірок свіжий - 2 шт.; кефір - 1 л; зелена цибуля, кріп - за смаком; сіль, перець - за смаком. Приготування Вимитий буряк обсушуємо паперовим рушником, загортаємо у фольгу і запікаємо в духовці при температурі 180 градусів протягом однієї години. Потім буряк остуджуємо і натираємо на тертці або ріжемо тонкою соломкою. Огірки і яйця нарізаємо кубиками, зелень дрібно рубаємо. Всі інгредієнти складаємо в каструлю, солимо, перчимо і заливаємо кефіром до потрібної вам густоти.
Холодний суп з молодої буряком У цьому рецепті холодного супу все йде у справу - «і вершки, і корінці», тобто використовуємо і саму буряк і бадилля (але якщо буряк вже не така молода і бадилля пожухла, додавати її не потрібно).
Інгредієнти: буряк - 2 шт.; яйце варене - 2 шт.; цибуля ріпчаста - 1 шт.; вода - 1 л; оцет столовий 5% - 1 - 2 ст. ложки; цукор - 1 щіпка; сметана - 2 ст. ложки; огірок свіжий - 2 шт.; зелений лук, зелень - за смаком; сіль, перець, лавровий лист - за смаком. Приготування Буряк відокремлюємо від бадилля, все добре промиваємо. Буряк чистимо і нарізаємо соломкою (можна потерти на крупній тертці). Ставимо На вогонь каструлю з водою, кип'ятимо, солимо, перчимо, кладемо лавровий лист, цибулю (можна при бажанні додати бульйонний кубик). Коли вода закипить, цибулину виймаємо, закладаємо буряк, варимо близько 15 хвилин. Добре помиту бадилля ріжемо досить крупно і закладаємо в каструлю, де вариться буряк. Додаємо цукор і столовий оцет (оцет іншого сорту додавати не треба, так як це значно змінить смак страви), кип'ятимо ще 1 хвилину і знімаємо з вогню, охолодити при кімнатній температурі. Огірки і зелений лук дрібно нарізаємо, викладаємо овочі в захололий суп. Залишаємо в холодильнику на кілька годин. Подаємо зі сметаною, вареним яйцем і зеленню. Щоб блюдо вийшло більш ситним, можна зварити борщ на м'ясному бульйоні або додати картоплю.
Холодний суп з маринованої буряків
Інгредієнти:
кефір - 1 л; маринована буряк - 200 г; огірок свіжий - 1 шт.; редис - 4 шт.; сметана 70 г; зелена цибуля - 1 пучок; петрушка - 1 пучок; кріп - 1 пучок; сіль - за смаком. Приготування Натираємо маринований буряк на крупній тертці. Добре промиту і обсушену зелень дрібно рубаємо. Редис і огірки ріжемо тонкою соломкою. Все змішуємо в глибокій мисці, додаємо кефір і сметану, все перемішуємо, солимо. Окремо до холоднику подають відварна картопля і житній хліб.
Холодний суп з буряка №2
Інгредієнти: буряк - 800 г; редис - 8 шт.; яйце - 1 шт.; помідор - 2 шт.; зелена цибуля - 50 р; огірок свіжий - 2 шт.; вода 1 л; сіль, сметана, зелень - за смаком. Приготування Очищену буряк тонко шаткуємо. Помідори обдаємо окропом і знімаємо шкіру, протираємо через сито або збиваємо блендером. Буряки і томатне пюре розбавляємо 200 мл води, виливаємо в каструлю і тушкуємо 40 хвилин на маленькому вогні, потроху додаючи воду, що залишилася. Потім збільшуємо вогонь, доводимо до кипіння, знімаємо з вогню й даємо охолонути. Огірки, зелень і редиску дрібно ріжемо і закладаємо в захололий суп, солимо за смаком. Яйця відварюємо круто, жовтки розтираємо зі сметаною до однорідного стану, подаємо до холоднику окремо в соуснику.