Смачний суп з курячої грудки під силу приготувати навіть починаючому кулінару. На курячий бульйон гармонійно лягають будь-які компоненти. А діапазон рецептів перших страв на його основі надзвичайно широкий - від простого дитячого і дієтичного меню до творів високої кухні.
Рецепт супу-пюре з курячих грудок з грибами
Інгредієнти: грудка куряча - 500 г; гриби білі (сушені) - 50 р; вершки (жирність 20%) - 1/2 ст.; жовток яєчний - 2 шт.; масло вершкове - 2 ст. ложки; цибуля - 2 шт.; морква - 1 шт.; борошно - 2 ст. ложки; кріп - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Грудки відварюємо в підсоленій воді з очищеної цілою цибулиною і морквою, до готовності. Після бульйон проціджуємо (повинно вийти близько літра), а м'ясо нарізаємо невеликими кубиками.
Тим часом гриби на 10 хвилин заливаємо окропом, зливаємо і кидаємо в каструльку з киплячою водою (1/2 л). Варимо 15 хвилин, після відкидаємо на друшляк, даємо охолонути й нарізаємо соломкою. Грибний бульйон також проціджуємо.
Залишилася цибулину дрібно кришимо і обсмажуємо на вершковому маслі до прозорості. Додаємо борошно, пасеруємо пару хвилин. Перекладаємо зажарку в блендер, вливаємо трохи курячого бульйону і подрібнюємо до однорідності. Отриманий соус змішати з бульйоном, вершками і жовтками. Солимо, перчимо. Прогріваємо, помішуючи, кілька хвилин на повільному вогні.
Розливаємо суп-пюре з курки по тарілках, зверху викладаємо курку, гриби і кілька грінок. Присипаємо рубаною зеленню.
Овочевий суп з курячою грудкою
Інгредієнти: капуста цвітна - 1 качан; грудка куряча - 1 шт.; картопля - 3 шт.; морква - 1 шт.; цибуля - 1 шт.; масло вершкове - 1 ст. ложка; лавровий лист - 2 шт.; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Очищену цибулину цілком кидаємо в каструлю з киплячою водою. Слідом додаємо нарізане тонкими смужками куряче філе. Морква кришимо тонкими кружечками, обсмажуємо на вершковому маслі і також кидаємо в суп. Слідом кладемо кубики картоплі, варимо хвилин 10 на слабкому вогні. Після додаємо розібрану на дрібні суцвіття капусту. Солимо, перчимо, заправляємо лавровим листом і варимо до готовності. Після виключення лаврушку виловлюємо з каструлі, а суп посипаємо свіжою зеленню.
Сирний крем-суп з курячою грудкою
Інгредієнти: грудка куряча - 400 г; корінь селери - 80 г; цибуля-порей - 100 г; сир «Горгонзола» - 150 г; масло вершкове - 50 г; вершки (жирність 35%) - 25 ст.; бульйон курячий - 1 ст.; олія оливкова - 2 ст. ложки; груша «Конференц - » - 1 шт.; перець рожевий горошок - 20 шт.; м'ята - 4 гілочки; сіль - за смаком. Приготування Грудки відварюємо в підсоленій воді до готовності, даємо охолонути й нарізаємо невеликими кубиками, а бульйон проціджують.
У глибокій сковороді, одночасно на вершковому маслі і оливковій олії, пару хвилин обсмажуємо дрібно покришену корінь селери. Потім додаємо курку і кільця цибулі. Обсмажуємо до рум'яного кольору, вливаємо бульйон, прикручуємо вогонь до мінімуму і варимо близько 5 хвилин. Вливаємо вершки, помішуючи, доводимо суп до кипіння. Додаємо тертий сир (близько 100 г), солимо. Варимо, поки не загусне, близько 5 хвилин. Не забуваємо заважати.
Готового супу даємо трохи охолонути і подрібнюємо в блендері до ніжною, кремоподібної консистенції. Грушу очистити від шкірки і насіння і дрібно нарізаємо, як і залишився сир. Курячий крем-суп з грудки розливаємо по тарілках і прикрашаємо грушею, сиром, горошинками перцю і листочками м'яти.
Гороховий суп з копченою курячою грудкою
Інгредієнти: грудка копчена - 1 шт.; сало копчене - 200 г; горох (сухий) - 15 ст.; масло вершкове - 2 ст. ложки; цибуля - 1 шт.; селера (стебло) - 1 шт.; морква - 1 шт.; бекон копчений - 50 г; батон - 150 г; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Горох попередньо замочуємо в теплій воді, мінімум на 2 години, після зливаємо. Сало і грудку нарізаємо великими кубиками і кидаємо в киплячу воду. Варимо бульйон (близько 2л) 20 хвилин, періодично знімаючи піну.
Після м'ясо і сало виловлюємо, бульйон проціджуємо
і кидаємо в нього горох. Доводимо суп до кипіння і прикручуємо вогонь. Цибулю, моркву і селеру дрібно кришимо, обсмажуємо на ложці вершкового масла і відправляємо в каструлю, на півгодини пізніше гороху. Варимо, поки горох не перетворитися на пюре.
Тим часом нарізаємо тонкими смужками бекон, а хліб - невеликими кубиками. На сухій сковорідці обсмажуємо бекон. Коли він захрустит - виймаємо, а на вытопившемся жирі і вершковому маслі смажимо грінки.
Готовий гороховий суп з копченої курячої грудки розливаємо по тарілках і подаємо з грінками і беконом.