М'який і ніжний на смак, вершковий суп з лосося відноситься до святкових страв скандинавської кухні.
Головним достоїнством вершків є те, що вони прибирають рибний запах. Крім лосося можна використовувати будь-яку іншу червону рибу, а вершки, при бажанні, можна замінити сметаною або молоком, розведеним з борошном.
Кожен з інгредієнтів додасть супу зовсім інший, новий присмак. Змінюючи компоненти страви можна домогтися оптимального для себе варіанти.
Лосось з вершками
Інгредієнти: філе лосося 400 г; яйця - 2 шт.; лимон - 1 шт.; вершки - 200 мл; молоко - 200 мл; болгарський червоний перець - 1 шт.; подрібнена зелень - 30 г; вершкове масло - 20 г; білий мелений перець, сіль. Приготування Філе лосося збиваємо в блендері з яйцями і вершками. В отримане пюре додаємо білий перець і сіль. Солодкий болгарський перець запікаємо в духовці до розм'якшення. Охолоджуємо, знімаємо шкірку і очищаємо від насіння.
Знімаємо цедру з лимона, подрібнюємо і змішуємо її з рибним пюре і з пюре з червоного перцю. Отриману суміш підсолюємо, додаємо лимонний сік і вливаємо гаряче молоко. Варимо на повільному вогні 5 хвилин. Знімаємо з плити і кидаємо в суп, шматочок вершкового масла. Розливаємо в глибокі тарілки і пригощаємо рідних і близьких.
Ще один рецепт супу з лосося з вершками, але вже з використанням консервованої риби.
Крем-суп з лосося з вершками
Інгредієнти: консервований лосось - 400 г; філе морського окуня - 250 г; креветки - 100 г; рибний бульйон - 200 мл; молоко - 600 мл; вершкове масло - 50 г; рослинна олія - 30 мл; борошно - 20 г; яйця - 2 шт.; вершки - 300 мл; зелень базиліка, сіль, перець. Приготування Рибу два рази подрібнюємо в м'ясорубці, кладемо в каструлю, заливаємо бульйоном і варимо 10 хвилин. В іншому посуді обсмажуємо борошно в половині порції вершкового масла.
Коли мука стане світло-коричневого кольору, вливаємо в неї молоко і доводимо суміш до кипіння. Додаємо пюре з лосося і варимо 20 хвилин. Протираємо через сито. Робимо заправку, для цього яйця збиваємо з вершками і другою частиною вершкового масла. Солимо, перчимо і виливаємо в суп.
Креветки промиваємо, варимо в підсоленій воді і очищаємо. Філе окуня ріжемо на порційні шматочки і підсмажуємо на олії. Зелень базиліка промиваємо, просушуємо і подрібнюємо. Складаємо в суп обсмажені шматочки риби, креветки і базилік. Нагріваємо протягом 5-7 хвилин, не доводячи до кипіння. Теплий крем-суп з лосося з вершками розливаємо в підігріті тарілки і ставимо на стіл.