Чого б такого смачного для сім'ї на обід приготувати? Гороховий суп з копченою ковбасою. Бобові за смаком чудово поєднуються з копченостями. Блюдо це, звичайно ж, не можна віднести до категорії суперкорисний та дієтичних через використання ковбаси, але ж іноді так хочеться побалувати себе і своїх домашніх чимось дуже смачним. Зате горох - цінне джерело рослинного білка і інших речовин, корисних для організму людини. Крім того, приготувати на обід суп гороховий з ковбасою дуже вигідно, оскільки це блюдо дуже ситне. Щоб, деяким чином, компенсувати некорисність копченостей, включаємо до складу супу овочі, багаті антиоксидантами та іншими корисними речовинами, сухі спеції і ароматні трави. Ковбасу, зрозуміло, теж намагаємося вибрати якісну (категорія А, в крайньому випадку, Б), з свиноговяжьего фаршу. Ще краще використовувати ковбасу домашнього приготування.
Рецепт горохового супу з копченою ковбасою
Інгредієнти: горох сухий - 1-15 склянки; копчена ковбаса, наприклад, «Краківська» - 300-400 г; морква - 1 шт.; цибуля ріпчаста - 2 шт.; перець солодкий червоний - 2 шт.; брокколі або кольорова капуста - близько 200 г; перець гострий червоний; перець запашний горошком, гвоздика, лавровий лист та інші сухі мелені спеції - за вашим смаком; зелень свіжа різна (петрушка, кріп, базилік, кінза та ін); трохи свинячого сала або смальцю для смаження. Приготування Горох промиємо і замочимо години на 4 а краще на ніч у холодній воді. Вранці промиємо горох, заллємо в каструлю або сотейник 2-25 л води і доведемо до кипіння. Поваримо хвилини 3. Зіллємо воду і промиємо холодною водою ще раз. Знову заллємо чистою водою і варимо на малому вогні до готовності (можна навіть майже до стану пюре). Горох повинен варитися з перцем-горошком, гвоздичкой, лавровим листом і цибулиною (потім ми їх викинемо). За 5 хвилин до закінчення процесу додаємо в каструлю брокколі , розібрану на качанчики.
Окремо на сковороді розігріваємо свинячий жир або вытапливаем його з шкварок. Обсмажуємо на середньому вогні дрібно нарізану цибулю до появи золотистого відтінку. Додаємо нашатковану моркву і обсмажуємо все разом протягом 5 хвилин. Тепер закладаємо ковбасу, нарізану брусочками і солодкий перець, нарізаний короткою соломкою, приправляємо сухими спеціями. Зменшуємо вогонь і тушкуємо під кришкою протягом не більше 12 хвилин, періодично помішуючи лопаткою. В кінці процесу приправляємо дуже дрібно нарубаним червоним гострим перцем і часником. Можна додати 1 столову ложку томату (це за бажанням). Не солимо - в ковбасі солі і так більш ніж достатньо.
Перекладаємо вміст сковороди в каструлю з горохом (з якої заздалегідь видалили цибулину і листя лаврушки).
Розливаємо суп по суповым чашках або в красиві керамічні миски (так естетичніше) і подаємо, присипавши мелкорубленной зеленню, з підсушеним хлібом.
Якщо суп не заправлений томатом, окремо можна подати сметану.
Ароматний, густий і смачний гороховий суп зі специфічним вираженим присмаком копченостей, безумовно, сподобається всім.
Другу страву вже можна і не подавати, що особливо зручно для обіду на дачі, наприклад.
Можна приготувати гороховий суп і з вареною ковбасою. Якщо в сім'ї є діти, такий варіант, звісно, видається більш вдалим. Будемо вибирати ковбаси, виготовлені у відповідності до Дсту.
Зрозуміло, в цій варіації обсмажувати овочі (цибуля і морква) і ковбасу краще на рослинному маслі в щадному режимі (тобто сильно не засмажувати). Томат-пасту потрібно вибрати без консервантів (томат - сам по собі хороший консервант).