Вуха - страву на будь-який час року. Взимку вона чудово насичує і зігріває, а влітку є невід'ємним компонентом будь риболовлі та походу. Готувати вуха можна з величезного розмаїття риби, але сьогодні ми погоримо про рецепти юшки з тріскою - дешевої і цілорічно доступною рибою.
Як приготувати юшку з тріски?
Інгредієнти: тріска (хвіст) - 1/2 кг; ріпчаста цибуля - 1 шт.; картопля - 2-3 шт.; морква - 1 шт.; зелень (петрушка, кріп, цибуля) - за смаком; сіль і запашний перець - за смаком; лавровий лист - 1-2 шт. Приготування Немає необхідності готувати тріску перед варінням бульйону, так як хвіст напевно вже попередньо був очищений продавцем і вам залишається лише промити рибу під холодною водою. Тепер кладемо хвіст в каструлю і заливаємо 15 літрами води. Доводимо рибу до кипіння. Потім зменшуємо вогонь і варимо бульйон з додаванням лаврового листа, близько 15-20 хвилин. Не забувайте періодично знімати з поверхні бульйону піну, щоб він не втратив свою прозорість. Готовий бульйон проціджують, а рибу охолоджуємо і відокремлюємо м'якоть від кісток. Цибулю ріжемо, моркву натираємо на крупній тертці. Робимо зажарку з овочів на рослинному маслі.
Бульйон повертаємо на плиту і додаємо нього картоплю, нарізану невеликими брусочками. Варимо картоплю 15-20 хвилин, потім додаємо зажарку, м'якоть тріски і спеції за смаком. Готової вусі перед подачею необхідно настоятися близько 20-30 хвилин, а потім можна подавати до столу, прикрасивши зеленню.
Юшку з тріски за цим рецептом можна приготувати в мультиварці. Для цього всі інгредієнти закладаємо в чашу одночасно, заливаємо водою і готуємо в режимі «Гасіння» 1 год. Далі виймаємо рибу, відокремлюємо м'якоть і повертаємо її в суп. Ось і все вуха в мультиварці готова!
Рецепт юшки з тріски з пшоном
Інгредієнти: свіжа тріска 1 кг; пшоно - 100 г; картопля - 2-3 шт.; вода - 25-3 л; ріпчаста цибуля - 2 шт.; лавровий лист - 2 шт.; сіль, перець - за смаком; зелень - за смаком. Приготування Рибу чистимо, потрошимо і промиваємо холодною водою. Кладемо тушку в каструлю, заливаємо водою і варимо 15-20 хвилин, не забуваючи знімати піну. Готовий бульйон проціджують, з риб'ячих кісток знімаємо м'якоть.
Повертаємо бульйон на плиту і додаємо в нього нарізану цибулю і пшоно. Не забуваємо і про спеції: сіль, перець, плюс пару лаврових листків. Через 10-15 хвилин закладаємо очищену і нарізану картоплю. Пшоно не тільки зробить блюдо ситним, але і загустит бульйон.
Варимо юшку на маленькому вогні до готовності овочів, а потім кладемо в неї рибу і зелень.
Юшку з тріски можна приготувати і з рисом, якщо ви не любите пшоно.
Юшка з філе тріски з вершками
Інгредієнти: філе тріски - 500 г; картопля - 3-4 шт.; ріпчаста цибуля - 2 шт.; вершки - 1 ст.; сіль, перець - за смаком; зелень. Приготування Філе тріски миємо й нарізаємо великими кубиками. З голови (без зябер) і кісток риби варимо бульйон протягом 15-20 хвилин, не забуваючи знімати утворюється пінку.
Цибулю нарізаємо великими кільцями, очищений картопля - кубиками.
На дно каструлі укладаємо підготовлені овочі і шматки риби, заливаємо їх гарячим бульйоном. Ставимо каструлю на маленький вогонь і варимо юшку хвилин 10-15. У процесі приготування додаємо сіль і перець за смаком, не зайвим буде і листочок лавра, або букет з улюблених трав. За 2-3 хвилини до готовності додаємо в суп злегка підігріті вершки і даємо вусі дійти до слабкого кипіння. Як тільки суп почне кипіти, відразу ж знімаємо його з вогню, додаємо подрібнену свіжу зелень і накриваємо кришкою. Перед подачею юшка повинна настояти 15-20 хвилин, після чого її з гордістю можна буде подавати до столу.