Ароматний і смачний грибний бульйон - чудова основа для супів і різноманітних соусів. Найкращий бульйон виходить зазвичай з білих грибів, але інші теж цілком підійдуть. Тільки обов'язково пам'ятайте, що для приготування бульйонів ніколи не використовують підосичники, тому що вони надають страві насичений темний колір.
Грибний бульйон з свіжих грибів
Інгредієнти: морква - 1 шт.; вода - 2 л; печериці - 1 кг; лавровий лист - 1 шт.; цибулина - 1 шт.; гвоздика - 2 шт.; сіль, перець горошком. Приготування Рецепт грибного бульйону дуже простий: печериці перебираємо, обробляємо і ретельно промиваємо. Потім перекладаємо їх в каструльку, заливаємо чистою водою, додаємо очищені цілу цибулю, моркву і кладемо за смаком спеції. Чекаємо, поки все закипить, зменшуємо вогонь і варимо 20-50 хвилин, в залежності від того, який наваристості ви хочете отримати бульйон. Пам'ятайте, що чим довше він вариться, то виходить ароматніше і насиченішим. Після закінчення варіння, акуратно виймаємо гриби з бульйону, промиваємо їх холодною водою, дрібно шаткуємо, або пропускаємо через м'ясорубку. Отриману масу не викидаємо, а використовуємо при виготовленні супів або соусів. Готовий грибний бульйон з печериць проціджуємо кілька разів і підсолюємо.
Грибний бульйон з сушених грибів
Інгредієнти: гриби сушені - 50 г; цибулина - 1 шт.; морква - 2 шт.; вода - 2 л; корінь петрушки - 1 шт. Приготування Розглянемо ще один простий варіант, як приготувати грибний бульйон. Беремо сушені гриби, ретельно промиваємо їх у теплій воді, перекладаємо в миску, заливаємо холодною водою і залишаємо для набухання приблизно на 3-4 години. Після цього акуратно виймаємо їх, відкидаємо на друшляк, промиваємо, заливаємо процідженої водою і варимо без додавання солі з відкритою кришкою на слабенькому вогні.
Після закипання додаємо заздалегідь очищені і крупно нарізані моркву, цибулину і корінь петрушки. Тримаємо бульйон при слабкому кипінні ще хвилин 30-40.
Готовий бульйон зливаємо, даємо йому, як слід відстоятися, проціджуємо, а осад виливаємо. Зварені гриби гарненько промиваємо холодною кип'яченою водою, тонко шаткуємо, або перекручуємо через м'ясорубку. Потім викладаємо їх в суп за 10-15 хвилин до закінчення варіння. Без попереднього замочування грибів варимо бульйон на слабенькому вогні години 2-25 а коріння і цибулю кладемо приблизно через 15 години після закипання.
Відмінною основою для супів також виступають м'ясний і овочевий бульйони , рецепти яких є на нашому сайті.