Простий гороховий суп і сам по собі досить непоганий, а варто додати в нього трохи шинки, і навіть у вибагливих гурманів від одного тільки легкого аромату копченостей слинки потечуть. А якщо ще і присипати тарілку з супом зеленню і жменею свіжих часникових грінок Далі описувати - це вище моїх сил, побіжу краще на кухню - замочувати горох для завтрашнього супчику, і вам теж дуже раджу!
Рецепт швидкого горохового супу з шинкою
Інгредієнти: горох сухий (колотий) - 400 г; шинка - 300 г; бульйон курячий - 15 л; цибуля - 1 шт.; морква - 2 шт.; стебло селери - 1 шт.; олія - для смаження; петрушка - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Горох попередньо замочуємо на 3 години в холодній воді. Потім промиваємо, перекладаємо в каструлю і заливаємо бульйоном. Ставимо на вогонь, доводимо до кипіння і знімаємо піну. Прибираємо газ до мінімуму і накриваємо кришкою. Через 15 хвилин додаємо розкришений кубиками картоплю, солимо.
Тим часом цибулю, моркву і селеру нарізаємо однаковими невеликими кубиками і пасеруємо на розігрітій сковорідці близько 5 хвилин. Ріжемо шинку. Додаємо її разом з овочами за 5 хвилин до готовності супу. Приправляємо перцем або іншими спеціями на ваш вибір. Знімаємо каструлю з вогню, посипаємо рубаною зеленню і даємо настоятися супу з шинкою ще кілька хвилин.
Суп-пюре із зеленого горошку з шинкою і грінками
Інгредієнти: горошок зелений (заморожений) - 500 г; шинка - 100 г; бульйон м'ясний - 05 л; масло вершкове - 1 ст. ложка; батон - 300 г; олія оливкова - 15 ст. ложки; цибуля - 1 шт.; часник - 4 зубки; петрушка - 1 пучок; сіль, перець білий мелений - за смаком. Приготування Дрібно покришену цибулю пасеруємо пару хвилин на вершковому маслі і перекладаємо в каструлю. Заливаємо половиною бульйону і доводимо його до кипіння. Туди ж засипаємо заморожений горошок. Варимо 10 хвилин, до м'якості. Перетворюємо суп у пюре за допомогою блендера, доливаємо бульйон, що залишився. Додаємо нарізану кубиками шинку, солимо, перчимо. Варимо під кришкою ще хвилин 5.
Заздалегідь готуємо грінки. З батона зрізаємо шкірку, а м'якоть нарізаємо невеликими кубиками. У сковорідці розігріваємо рослинне масло, видавлюємо в нього через прес часник і злегка обсмажуємо хліб. Потім викладаємо грінки на деко і підсушуємо в духовці хвилин 10. Готовий суп-пюре розливаємо по тарілках, присипаємо грінками і рубаною зеленню.
Гороховий суп з шинкою і свинячими реберцями в мультиварці
Інгредієнти: горох сухий - 1 ст.; реберця свинячі (копчені) 300 г; шинка - 300 г; картопля - 4 шт.; цибуля - 1 шт.; морква - 1 шт.; масло рослинне - 1 ст. ложка; вода - 25 л; кінза - 1 пучок; сіль, перець чорний мелений - за смаком. Приготування Заздалегідь, за годину, замочуємо горох в холодній воді. Рубаємо реберця на більш дрібні частини. Кубиками нарізаємо шинку. У чашу мультиварки наливаємо трохи олії і на режимі «Смаження» підрум'янюємо наші м'ясні складові. Додаємо нарізану соломкою моркву і цибулю, розкришений
чверть кільцями. Пасеруємо овочі до рум'яного кольору. Завантажуємо в мультиварку кубики картоплі і промитий горох. Солимо, перчимо. Можна додати пів чайної ложечки куркуми для більш насиченого кольору. Заливаємо все водою і закриваємо кришку.
Переходимо на режим «Гасіння» на півтори години. Потім пробуємо на готовність горох. Якщо він досить м'який, додаємо рубану кинзу і витримуємо супчик ще 15 хвилин на режимі «Підігрів». Гороховий суп з копченостями завжди виходить запаморочливо ароматним, але в мультиварці він виходить особливо наваристим і насиченим.