Щі вважаються справжнім російським блюдом, так як цей суп вперше почали готувати саме на Русі. Давайте разом з вами розглянемо деякі рецепти приготування смачних і ароматних щів з кислої капусти.
Рецепт щів з кислої капусти
Інгредієнти: масло рослинне - 1 ст. ложка; кріп, петрушка - 5 гілочок; паста томатна - 2 ст. ложки; лавровий лист - 1 шт.; часник - 3 зубчики; кип'ячена вода - 2 л; масло вершкове - 2 ст. ложки; цибулина - 2 шт.; селера - 50 г; морква - 2 шт.; квашена капуста - 500 г; картопля - 4 шт.; борошно - 1 ст. ложка; спеції; яловичина - 500 г; кмин сухий кріп - щіпка. Приготування Давайте розберемося, як приготувати щі з кислої капусти. У каструлю наливаємо приблизно 2 літри холодної кип'яченої води, кладемо оброблене м'ясо, ставимо на вогонь і доводимо до кипіння. Цим часом очищаємо корінь селери, 1 моркву і 1 цибулину. Зменшуємо вогонь до мінімуму, знімаємо з бульйону піну, кладемо овочі і варимо приблизно 15 години.
Квашену капусту віджимаємо, при необхідності промиваємо та нарізаємо невеликими шматочками. Тепер беремо сотейник, кладемо трохи масла, розігріваємо його, викладаємо капусту, додаємо трохи томатної пасти, кмину і тушкуємо 30 хвилин під кришкою. Залишилася цибулину і моркву очищаємо, подрібнюємо і пасеруємо на окремій сковороді в рослинному маслечко до рум'яного кольору. Потім приправляємо овочі чорним перцем, насінням кропу і обсмажуємо протягом 5 хвилин, безперервно помішуючи.
Далі викладаємо залишилася томатну пасту, перемішуємо, доводимо до закипання і обережно знімаємо з вогню. Картоплю очищаємо і шаткуємо кубиками. Зелень промиваємо і подрібнюємо, а часник видавлюємо через прес.
Тепер акуратно виймаємо м'ясо з бульйону і нарізаємо його невеликими шматочками. Бульйон проціджуємо в чисту каструлю і доводимо до кипіння. У сковороді розігріваємо вершкове масло й обсмажуємо борошно до золотистого кольору. Далі викладаємо всі підготовлені інгредієнти в каструлю з м'ясним бульйоном, солимо і варимо кислі щі з квашеної капусти ще 15 хвилин.
Пісні щі з кислої капусти
Інгредієнти: гриби сушені - 50 г; кисла капуста - 700 г; цибулина - 2 шт.; картопля - 3 шт.; морква - 1 шт.; масло рослинне - 4 ст. ложки; спеції; сметана, зелень для подачі. Приготування Квашену капусту подрібнюємо і викладаємо у вогнетривкий посуд. Потім вливаємо півсклянки кип'яченої води, трохи рослинного масла і ставимо чавунець в розігріту духовку, а потім зменшуємо температуру нагрівання до 120 градусів і готуємо капусту 25 години.
Не втрачаючи часу дарма, гарненько промиваємо сухі гриби, заливаємо їх окропом і залишаємо приблизно на півгодини набухати. Після цього ставимо їх на вогонь і проварюємо близько години. Як тільки гриби будуть готові, акуратно дістаємо їх шумівкою, даємо трохи охолонути й нарізаємо
невеликими скибочками, а грибний бульйон проціджуємо через марлю.
Моркву з цибулею очищаємо, нарізаємо цибульку кубиками, а моркву шаткуємо соломкою і обсмажуємо овочі на сковороді до легкого зарум'янювання. Далі викладаємо гриби і смажимо ще хвилин 15. За півгодини до закінчення приготування капусти викладаємо в неї приготовану обжарку, вливаємо трохи грибного бульйону.
А тим часом ставимо бульйон, що залишився на плиту і гріємо до закипання. Картоплю чистимо і ріжемо довільно. Як тільки капуста в духовці приготувалася, дістаємо її і висипаємо в гарячий грибний бульйон разом з картоплею і варимо суп до повної готовності. При подачі смачні щі з кислої капусти посипаємо різаною зеленню, подрібненим часником і додаємо сметану.