Солянка (або селянка, початковий варіант назви) - популярна страва російської кухні, що представляє собою густий гострий суп типу збірної юшки на крутому м'ясному, рибному або грибному бульйоні (відповідно, буває м'ясна солянка грибна і рибна).
М'ясну солянку готують, використовуючи різні види м'яса (а іноді - і готові ковбасні вироби). Також додають і смакота: солоні огірки, квашену капусту, каперси, оливки, лимон, солоні або мариновані гриби, огірковий розсіл. Звичайно ж, додають спеції, зелень, часник, перець і сметану. Все це надає солянці особливі властивості (в тому числі, сильні антипохмельные) і характерний гостро-кисло-солоний смак.
Розповімо, як приготувати смачну солянку зі свинини з капустою, рецепт нескладний, цей суп, безумовно, вам сподобається.
Солянка зі свининою і капустою
Інгредієнти: курячі та/або качині спинки (верхня частина з шийкою) - 1-2 шт.; свинина нежирна сира без кісточок (лопатка, окіст, шия) - близько 200-300 р; свинячий бекон копчений або грудинка - близько 200-300 р; солоні огірки - 2-5 шт. (залежно від розміру); свіжа або квашена капуста - близько 200-300 р; гриби мариновані або солоні - близько 200-300 р; оливки темні без кісточок - близько 20 шт.; картопля - 3-4 шт.; часник - 2-3 зубчики; зелень свіжа різна (в тому числі, і цибулька, а також петрушка, кріп, кінза та інші ароматні трави, виключаючи чебрець, м'яту і шавлія) - товстий пучок; сухі спеції різні; вершкове масло натуральне - близько 25 м; лимон; сметана натуральна. Приготування Спочатку зваримо міцний жирний бульйон, використовуючи спинки курки та/або качки. Зрозуміло, замість бульйону, звареного на основі пташиного м'яса, можна використовувати міцний яловичий або баранячий бульйон. М'ясо на кістках заллємо холодною водою в каструлі і поставимо її на середній вогонь.
В процесі закипання акуратно знімаємо зайвий жир і шум. Після закипання будемо варити на слабкому вогні з корінцем селери, цибулею, перцем-горошком, лавровим листом і гвоздичкой. Витягаємо спинки шумівкою, бульйон трохи охолоджуємо і проціджуємо.
Свиняче сире нежирне м'ясо наріжемо невеликими тонкими смужками або брусочками, точно так само (поперек шарів) наріжемо і бекон. Закладаємо в каструлю, заливаємо бульйоном, доводимо до кипіння, зменшуємо вогонь і варимо протягом 20 хвилин, після чого закладаємо очищений і нарізаний не дуже дрібно картоплю. Варимо ще 10 хвилин.
Тепер додаємо промиту квашену або нашатковану свіжу капусту, гриби, нарізані кружечками солоні огірки і оливки. Варимо солянку до готовності картоплі (тобто, ще хвилин 5-10). Додаємо зрізане з пташиних спинок м'ясо і шматочок вершкового масла - так смак буде цікавіше. Сіль можна не використовувати, якщо солянка вийшла недостатньо солоної - використовуйте розсіл від солоних огірків чи капусти - вони ароматні. Трохи охолоджуємо солянку протягом 10-15 хвилин, вона ще й краще настоїться.
Розливаємо по глибоких тарілках або суповым чашках, додаємо
в кожну по часточці лимона, щедро присипаємо рубаними зеленню і часником. Приправляємо червоним і чорним перцем. Додаємо сметани. Подаємо з охолодженої горілкою, гіркими або ягідними настоянками, міцними солодкими винами. Також добре поставити на стіл глечик з холодним домашнім квасом. Такий супчик, якщо його подати у першій половині другого святкового дня, в суботу або в неділю, просто чудовий.
Зрозуміло, в солянку можна також додавати різні ковбаси (що особливо зручно на дачі), рис (у невеликих кількостях), а також цибульно-морквяну зажарку і томат-пасту.