Вернуться назад Распечатать

Донська солянка

Донська солянка
Солянка - одне з найдавніших страв російської кухні. Це гаряче перше блюдо, приготоване на м'ясному, рибному або грибному бульйоні з додаванням солоних огірків , лимона, каперсів, маслин. У цій статті ми розповімо, як приготувати донську солянку.

Рецепт донський солянки


Інгредієнти:

  • осетрина - 300 г;

  • головизна осетрових риб - 400 г;

  • цибуля - 100 г;

  • солоні огірки - 300 г;

  • морква - 80 г;

  • корінь петрушки - 50 г;

  • помідори - 120 г;

  • каперси - 40 г;

  • маслини - 70 г;

  • томатне пюре - 50 г;

  • вершкове масло - 30 г;

  • лимон - 1 скибочка;

  • оливки - 40 г;

  • зелень, сіль, перець, лавровий лист - за смаком.


  • Приготування
    Головизну осетрових риб розрізаємо на кілька частин, гарненько промиваємо й варимо в підсоленій воді близько 1 години. Потім витягуємо шматочки з каструлі, охолоджуємо і відокремлюємо м'ясо від хрящів, панцирні пластини при цьому обов'язково видаляємо. М'якоть відкладаємо в мисочку, а хрящі знову відправляємо в бульйон і варимо до готовності. Осетрину моєму, очищаємо, відокремлюємо філе від шкіри і кісток і нарізаємо великими шматочками. Варимо рибу до готовності в окремій ємності. Потім виймаємо рибу, остуджуємо і поки відкладаємо.
    Цибулю, корінь петрушки і моркву чистимо й ріжемо тонкою соломкою. На сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо овочі до м'якого стану. Солоні огірки очищаємо від шкірки і також ріжемо соломкою. З'єднуємо обидва бульйону і доводимо до кипіння, потім додаємо моркву з цибулею і корінням петрушки, нарізані солоні огірки, каперси, сіль і спеції і проварюємо ще хвилин 10. Тепер викладаємо рибу, томатне пюре, оливки і маслини, помідори, нарізані кружечками, скибочка лимона і варимо ще хвилин 10. Солянка «Донська» з риби готова!

    М'ясна донська солянка


    Інгредієнти:

  • яловичина - 05 кг;

  • свинина - 05 кг;

  • яловичий язик - 700 г;

  • цибуля - 200 г;

  • морква - 200 г;

  • болгарський перець - 100 г;

  • солоні огірки - 300 г;

  • помідори свіжі - 300 г;

  • томатна паста - 2 ст. ложки;

  • часник - 1 зубчик;

  • селера - 2 стебла;

  • гіркий перець - за смаком;

  • зелень (петрушка, кріп, кінза) - 50 р;

  • суха суміш з кінзи і базиліку - 1 ч. ложка;

  • лимон;

  • маслини;

  • оливкова олія - 4 ст. ложки;

  • сіль, перець - за смаком.


  • Донська солянка
    Приготування
    Яловичину, свинину, яловичий язик варимо до готовності, потім виймаємо з бульйону, охолоджуємо і нарізаємо соломкою. На сковороду наливаємо оливкову олію, додаємо нарізану моркву, болгарський перець, цибуля, селера, солоний огірок, помідори, очищені від шкірки і нарізані кубиками і томатну пасту. Перемішуємо і обсмажуємо все разом хвилин 7 періодично помішуючи. Бульйон доводимо до кипіння, викладаємо нарізане м'ясо і знову даємо закипіти. За смаком додаємо подрібнену зелень, сіль і спеції. Даємо настоятися хвилин 10. У кожну тарілку додаємо сметану, маслини і скибочку лимона.