Солянка - одне з найдавніших страв російської кухні. Це гаряче перше блюдо, приготоване на м'ясному, рибному або грибному бульйоні з додаванням солоних огірків , лимона, каперсів, маслин. У цій статті ми розповімо, як приготувати донську солянку.
Рецепт донський солянки
Інгредієнти: осетрина - 300 г; головизна осетрових риб - 400 г; цибуля - 100 г; солоні огірки - 300 г; морква - 80 г; корінь петрушки - 50 г; помідори - 120 г; каперси - 40 г; маслини - 70 г; томатне пюре - 50 г; вершкове масло - 30 г; лимон - 1 скибочка; оливки - 40 г; зелень, сіль, перець, лавровий лист - за смаком. Приготування Головизну осетрових риб розрізаємо на кілька частин, гарненько промиваємо й варимо в підсоленій воді близько 1 години. Потім витягуємо шматочки з каструлі, охолоджуємо і відокремлюємо м'ясо від хрящів, панцирні пластини при цьому обов'язково видаляємо. М'якоть відкладаємо в мисочку, а хрящі знову відправляємо в бульйон і варимо до готовності. Осетрину моєму, очищаємо, відокремлюємо філе від шкіри і кісток і нарізаємо великими шматочками. Варимо рибу до готовності в окремій ємності. Потім виймаємо рибу, остуджуємо і поки відкладаємо.
Цибулю, корінь петрушки і моркву чистимо й ріжемо тонкою соломкою. На сковороді розтоплюємо вершкове масло й обсмажуємо овочі до м'якого стану. Солоні огірки очищаємо від шкірки і також ріжемо соломкою. З'єднуємо обидва бульйону і доводимо до кипіння, потім додаємо моркву з цибулею і корінням петрушки, нарізані солоні огірки, каперси, сіль і спеції і проварюємо ще хвилин 10. Тепер викладаємо рибу, томатне пюре, оливки і маслини, помідори, нарізані кружечками, скибочка лимона і варимо ще хвилин 10. Солянка «Донська» з риби готова!
М'ясна донська солянка
Інгредієнти: яловичина - 05 кг; свинина - 05 кг; яловичий язик - 700 г; цибуля - 200 г; морква - 200 г; болгарський перець - 100 г; солоні огірки - 300 г; помідори свіжі - 300 г; томатна паста - 2 ст. ложки; часник - 1 зубчик; селера - 2 стебла; гіркий перець - за смаком; зелень (петрушка, кріп, кінза) - 50 р; суха суміш з кінзи і базиліку - 1 ч. ложка; лимон; маслини; оливкова олія - 4 ст. ложки; сіль, перець - за смаком. Приготування Яловичину, свинину, яловичий язик варимо до готовності, потім виймаємо з бульйону, охолоджуємо і нарізаємо соломкою. На сковороду наливаємо оливкову олію, додаємо нарізану моркву, болгарський перець, цибуля, селера, солоний огірок, помідори, очищені від шкірки і нарізані кубиками і томатну пасту. Перемішуємо і обсмажуємо все разом хвилин 7 періодично помішуючи. Бульйон доводимо до кипіння, викладаємо нарізане м'ясо і знову даємо закипіти. За смаком додаємо подрібнену зелень, сіль і спеції. Даємо настоятися хвилин 10. У кожну тарілку додаємо сметану, маслини і скибочку лимона.