Хочете відчути себе російським паном? Тоді приготуйте юшку з щуки. Це блюдо колись було частим гостем бурхливих бенкетів, але з часом то мода на хижу рибу канула в Лету, то популяція щуки в наших краях значно порідшала, так, або інакше, юшку з щуки на сучасному столі можна зустріти досить рідко.
Відродити традиції можна, приготувавши суп за нашим рецептом. Подайте його з пирогами або шматком курника щоб повністю насолодитися староруської кухнею.
Рецепт приготування юшки з щуки будинку
Не секрет, що найсмачніша юшка виходить саме в похідних умовах. Але що робити, якщо за вікном зима і про вихід на природу залишається тільки мріяти? Невже можна забути про наваристому рибному супі з запахом багаття? Звичайно немає, спробуйте лише слідувати рецептом, представленому нижче, і у вас вийде блюдо ні чим не уступає похідному.
Інгредієнти: щука - 2 кг; картопля - 4-5 шт.; пшоно або рис - 2/3 ст.; морква - 1 шт.; ріпчаста цибуля - 1 шт.; горілка - 50 мл; лавровий лист - 3-4 шт.; кріп сушений - 1 ст. ложка; сіль, перець - за смаком. Приготування Щуку потрошимо, голову і плавники зрізаємо і ретельно промиваємо. Решту рибу ріжемо великими шматками.
Половину великого ріпчастої цибулі або цілу цибулину середнього розміру, розрізаємо навпіл і кладемо в казан разом з морквою, а також головами і хвостами риби. Кладемо лавровий лист. Ставимо бульйон вариться близько години, постійно знімаючи утворюється на поверхні піну.
Поки рибний бульйон вариться, промиваємо рис або іншу обрану крупу, до чистої води, чистимо й нарізаємо картоплю, а також подрібнюємо залишився цибулю і моркву.
Готовий бульйон проціджуємо через марлю і повертаємо на вогонь. Закладаємо в бульйон рис і картопля з іншими овочами, додаємо сіль, перець, залишки лаврушки і кріп. Варимо овочі 10-15 хвилин, закладаємо великі шматки риби. Ще через 10 хвилин переходимо до процедури додавання аромату. Підпалюємо липові або березові гілочки і тушкуємо їх прямо в супі. Повторюємо процедуру 5-7 разів, після чого вливаємо горілку, знімаємо юшку з вогню і залишаємо настоятися 10-15 хвилин. Смачна юшка з щуки, за нашим рецептом, гарантована!
Угорський рецепт юшки з голів щуки
Халасле - угорський рибний суп, часто готують з коропа, але так як це національне блюдо, яке має свої регіональні особливості, не рідко зустрічаються рецепти такої юшки з голови щуки. Також у готовий суп не рідко додають локшину, її слід відварити окремо, а вже потім викласти індивідуально на тарілку.
Інгредієнти: щука - 15 кг; помідори - 2-3 шт.; ріпчаста цибуля - 2-3 шт.; болгарський перець - 1 шт.; томатна паста - 1 /2 ст. ложки; сіль, перець, цукор - за смаком; копчена паприка - 1 ч. ложка; рослинне масло - для смаження; лавровий лист - 2 шт. Приготування Рибу чистимо, потрошимо, миємо. Хвіст, плавники і голову зрізаємо, а тушку нарізаємо великими шматками.
Ріпчасту цибулю дрібно нарізаємо і обсмажуємо на рослинному маслі. До смаженій цибулі додаємо подрібнені томати без шкірки, відрізані плавники і голову, і заливаємо все 2 літрами води. Ставимо каструлю з усім вмістом на вогонь і доводимо рідину до
кипіння. Далі зменшуємо вогонь і варимо бульйон 15-2 години, періодично знімаючи шумівкою піну, що утворюється.
Готовий бульйон проціджують через кілька шарів марлі, змішуємо з томатною пастою і повертаємо на вогонь. Додаємо в бульйон лавровий лист, нарізаний соломкою болгарський перець, паприку, а також сіль, чорний мелений перець і цукор за смаком. Через пару хвилин закладаємо шматки риби. Варимо угорську юшку 10-12 хвилин і знімаємо з вогню. Традиційно угорський рецепт юшки з щуки містить безліч різних добавок, що від картоплі до сиру, але можна просто посипати готову страву зеленню і подати до столу.