Зелений горошок - чудовий корисний продукт. містить рослинні волокна, білок, вуглеводи, вітаміни групи В, а також А, З, Н і сполуки фосфору, калію, сірки, кальцію, заліза, магнію і хлору. Цей продукт, як і всі бобові, незамінний для тих, хто постить і вегетаріанців.
Зелений горошок використовується в приготуванні різних страв, в тому числі, і супів. Супи, в яких молодий зелений горошок - один з основних компонентів, слід включати в харчування бажаючим знайти стрункість.
У сезон можна використовувати молодий зелений горошок, в інший час року нас виручать популярні консерви або заморожений зелений горошок (при шокового заморожування овочі втрачають лише мінімум вітамінів).
Суп-пюре із замороженого або свіжого зеленого горошку
Так сказати, моносуп.
Інгредієнти: зелений горошок - близько 200-300 р; вода або м'ясний бульйон (свинячий, баранячий, яловичий, курячий, индюшиный) - близько 200-300 мл; часник - 1 зубчик; гострий червоний перець; олія холодного віджиму; лимон; зелень свіжа різна. Приготування Проварюємо горошок у воді або м'ясному бульйоні протягом 10-12 хвилин. Трохи охолоджуємо, витягаємо горошок і пюрируем блендером. Додаємо трохи бульйону, заправляємо рослинною олією і гострим червоним перцем. Розливаємо в супові чашки, скроплюємо соком лимона. Присипаємо рубаними зеленню і часником. Подаємо окремо або з м'ясом (вареним, копченим, запеченим).
Якщо додати в цей суп трохи картопляного пюре (грам 200-300), у нас вийде картопляний суп із зеленим горошком (цей варіант не сприяє стрункості, тому їмо такий суп в першій половині дня).
Рецепт крем-супу з зеленого горошку
Інгредієнти: зелений горошок - близько 200-300 р; цибуля ріпчаста - 1 шт.; картопля - 1-3 шт.; морква - 1 шт.; солодкий перець - 1-2 шт.; зелень свіжа різна; часник - 1-2 шт.; суміш каррі або червоний гострий мелений перець; оливкова олія Extra Virgin. Приготування Всі овочі почистимо, якщо необхідно, наріжемо і проваримо протягом 20 хвилин до 1-15 літрах води. Якщо горошок консервований, будемо додавати його в суп за 2 хвилини до готовності, якщо заморожений або свіжий, то за 5-8 хвилин.
Винесемо овочі, трохи остудимо і пюрируем блендером до однорідності (в принципі, можна готувати не крем-суп, а звичайний, тільки тоді овочі слід нарізати як для звичайного супу).
Повернемо пюре в каструлю з бульйоном, в якому варилися овочі (можна зменшити його кількість). Заправити суп сумішшю каррі і оливковою олією. Можна додати 1 ст. ложку томат-пасти. Розіллємося суп в супові чашки і присыплем рубаними зеленню і часником. Добре до такого супу подати класичний несолодкий живий йогурт або сметану.
Використовуючи цю ж рецептуру, можна приготувати більш ситний курячий суп із зеленим горошком.
У цьому варіанті спочатку проварюємо курячу грудку (грамів 300) протягом 20-30 хвилин в 1-2 літрах води, а потім додаємо всі інші інгредієнти (див. рецепт вище). Цибулину можна викинути. Якщо хочете крем-суп - пюрируйте блендером (або пюрируйте тільки овочі, а м'ясо можна нарізати шматочками).
Ну, і ще один рецепт дуже смачного супу з консервованим зеленим горошком, що називається, на швидку руку. Це рецепт, безумовно, сподобається зайнятим і самотнім людям, однак не варто готувати його частіше 1-2 разів в місяць - копченості некорисні.
Суп з консервованим зеленим горошком
Інгредієнти: свиняча грудинка та/або бекон, шинка (копчені або варено-копчені) - близько 200-300 р; горошок зелений консервований - 1 банка; цибуля ріпчаста (можна цибуля порей або зелений) - 1 шт.; солодкий перець (необов'язковий) - 1-2 шт.; спеції сухі мелені; часник і зелень свіжа різна; лимон. Приготування Зрізаємо з шматки грудинки (або бекону) шкіру і шматочок сала. Ріжемо на шкварки і на сковороді вытапливаем жир на середньо-сильному вогні. Обсмажуємо нарізану цибулю і солодкий перець.
Іншу частину (грудинки або що там у вас) нарізаємо короткими нетовстими смужками поперек шарів м'яса і сала. Проварюємо протягом 8-10 хвилин в максимально малій кількості води. Відкриваємо банку із зеленим горошком і додаємо в суп разом з рідиною. Також додаємо обсмажені цибулю і солодкий перець. Приправляємо спеціями. Безпосередньо перед їжею присипаємо рубаними зеленню і часником. Скроплюємо соком лимона.